Занимљиви савети за уређење кухиње

Кухиња је простор у стану у коме проводимо доста времена у току дана. Како би нам било угодно и како би се што пријатније осећали неопходно је да је уредимо. Пре свега кухиња треба бити функционална и повезана са остатком простора везом коју ви сами одаберете.

Како бисте дали неки свој лични печат кухињи, предлажемо вам пар савета како да кухињу, било да је она мала или велика, преуредите. Створите што бољи кутак који ће вас инспирисати да у њој боравите, не само зато да бисте спремали оброке. Прочитајте.

Добро испланирајте простор

Уколико живите у малом стану, потребно је знати како да организујете кухињу. Није баш захвално имати мали простор, а опет сместити све што вам је потребно, од основних уређаја попут фрижидера и шпорета, па све до кухињских елемената које треба попунити посуђем. Кухињски уређаји модерних брендова као што су Bosch рерне, на пример, могу се уграђивати, што додатно побољшава услове организације кухињског простора.

Још један од предлога јесу ормари по мери. Ако сте неко ко жели имати више опција за распоређивање ствари у кухињи онда је овај предлог за вас. Ту могу доћи у обзир и оне уске полице за одлагање зачина и чајева које се могу поставити у угловима. Такође, ту су и оне фиоке на дну у којима могу стајати уградне посудице за храну за вашег кућног љубимца. Предлог је да на вишим полицама или у нижим фиокама стоје ствари које не користите свакодневно. Оне које често употребљавате држите надохват руке.

Уколико имате већи кухињски простор, наравно да постоје много веће могућности за уређење. Ако постоји кухињско острво можете га истаћи и преуредити у место за јело или место за окупљање са барским столицама и неким лепим детаљима.

Боје, осветљење и материјали

Потрудите се да следите одређени стил кухиње, попут винтиџа или минималистичког стила. Топле, сведене боје као што су светло розе или крем боја, много боље утичу на здравље и расположење. Такође можете користити и неке освежавајуће нијансе попут минт зелене или жуте. Тамније нијансе доносе неку елеганцију у простору, с тога су оне увек ту за неки класичан, сведенији стил.

Водите рачуна о осветљењу у кухињи. Уколико природна светлост није у већој мери заступљена постарајте се да обезбедите довољну количину вештачке светлости у виду лед светла закаченог испод висећих кухињских елемената или у виду лампи које ће висити са плафона.

У зависности од стила који следите, битaн је и материјал који користите у изради кухиње. Природни материјали, попут дрвета и камена, никада не излазе из моде. Поред тога они имају естетску вредност, при чему дрво не мора бити у потпуности обрађено, са правим и симетричним ивицама.

Када је, на пример, радна површина у питању, дрво може задржати форму и облик које је имало. Данас се све чешће употребљава и нерђајући челик у кухињи. Па тако имамо пултове и кухињске елементе од нерђајућег челика, што даје потпуно другачији доживљај простора.

Занимљиви додаци у кухињи

Ако сте неко ко воли детаље, вероватно ћете и у кухињи наћи простора за њих. Како бисте разбили монотонију у ентеријеру, увек је можете декорисати разним додацима попут тапета или слика на празним деловима зида. Можете изабрати детаље у боји контраста кухиње или у сличним тоновима који су већ осликани у њој.

Осим у фиокама, зачине или неке намирнице попут тестенине, пасуља, шећера, брашна можете држати у стакленим теглама са поклопцима који имају магнете. Велики магнет можете закачити испод висећег кухињског елемента, а потом тегле закачити за њега. Изгледаће као да висе, што даје ефекат несвакидашњег и модерног.

Отворене полице на којима су поређане разне фигурице, свеће, можда чак и рамови са сликама или вазе са цвећем, савршено се могу уклопити у простор кухиње. У последње време се све више користе отворене полице за ређање посуђа, попут тањира и чаша. Водите рачуна да не претерате у детаљима и да њима загушите простор који већ има своју намену.

Пошто се у кухињи стварају мириси због припремања хране, можете користити и разне миришљаве штапиће или неке друге могућности како бисте неутралисали непријатан мирис. Уз то, они су добри као декорација.

Оплемените простор биљкама

Још један од детаља у кухињи могу бити биљке. Како оне умеју да оплемене сваки простор, некако је и природно да се нађу у кухињи. На кухињском прозору или отвореним полицама, можете гајити и украсно биље, попут лаванде, али и зачинско биље, као што су нана, камилица и босиљак. Такође, ту се, у зависности од саме величине кухиње, могу наћи и јестиве биљке, попут парадајза.

Идеално место за биљке у кухињи је свако место које одаберете. Можете их ставити на пулт, острво или радну површину, па чак и да користите висеће биљке. Свеже цвеће, било да је оно у саксијама или је купљено и стављено у вазу може донети потпуно нову енергију. Бирајте боју и величину цвећа тако да се уклапа у простор ваше кухиње, дајући јој посебну ноту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *