Чувари сећања на завичај

Удружење Крајишника „Прело“ из Чикага обележило је две деценије од оснивања и неговања културе, обичаја, традиције, писма и језика родног краја 
Одушевили: На крајишком поселу наступила је и фолкорна група најмлађег узраста

Дведесет година од оснивања Удружења Крајишника „Прело“ у Чикагу обележен је недавно на такође јубиланром 20. Крајишком прелу. У сали Манастира Нова Грачаница одржан је целовечерњи програм у којем су доминирале крајишке пјесме, игре и обичаји, а била је то и прилика за подсећање на знамените земљаке, овога пута из Далмације.

О оснивању и раду Удружења Крајишких Срба Прело говорио је његов потпредссјеник Милан Бјелановић (на слици десно) који је и сам 2002. године био један од иницијатора оснивања тога удружења.

Конзул Дамјан Јовић

-Склањајући се од ратова и његових послиједица 90-тих година прошлог вијека значајан број Срба је свој нови почетак тражио у овом дјелу Америке. Често препуштени сами себи и без ослонца на било кога. Принуђени да се држимо на окупу формирање организације се скоро само наметнуло. Назив „прело“ је препознатљив у нашој крајишкој популацији. Временом су нам се придруживали Крајишници раније досељени друге или треће генерације, али и бројни други Срби без обзира на поријекло. Циљеве које смо тада поставили у великом дјелу смо и спровели у ове две деценије. Међу њима су очување културе, традиције, обичаја, језика и говора Срба са подручја Баније, Кордуна, Лике, Далмације, Славоније, Барање и западно-крајишких општина Републике Српске и БиХ – подсјетио је Бјелановић.

Он је нагласио да у припреми и организацији тих активности учествује више од 70 чланова и симпатизера и да су сва средства из тога рада намјењена за хуманитарне сврхе.

Дводеценијски историјат овог једног од најмлађих српских удружења у Чикагу представио је Перица Кутлић (на слици лево), бивши вишегодишњи председник чикашког „Прела“. Поред више забавних манифестација које се одржавају током године, он је подсјетио да се сваке прве недеље августа Крајишници и њихови пријатељи са тугом сећају свих страдалих Срба у ратовима 90-тих, и том прилоиком се парастосом обележавају и годишњице из Другог свјетског рата.

Драган Вујошевић

Кутлић је представио хуманитарни рад овог удружења које је у две деценије око 300 хиљада долара додјелило за помоћи код земљотреса и других елементарних непогода, болеснима, инвалидима, сиромашнима, повратницима, талентованој дјеци и другима. Значајно је учешће у обнови порушених и оштећених српских храмова и манастира у Хрватској, БиХ и другде, као и помоћ у издавачкој дјелатности на тему Крајине и њених знаменитих Срба.

Игуман Серафим Балтић

Подршку у активностима Удружења крајишких Срба у Чикагу на 20. крајишком прелу пружили су Генерални конзул Републике Србије Дамјан Јовић, игуман Манастира Нова Грачаница Серафим Балтић и председник Српске народне одбране у Америци Драган Вујошевић.

У програму који је носио називом „Пјесмом кроз Крајину“ учествовале су пјевачке групе Звуци Крајине, Женска пјевачка група Банија, фолклорни ансамбли Око Соколово и Опленац – сви из Чикага. Они су извели пјесме из свих крајишких регија, и игре са Кордуна. Тематском изложбом представљени су знаменити Срби Далмације аутора Милорада С. Кураице из Суботице, а били су представљени стари занати и ручни радови.

Погледајте још слика у галерији:

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *