Zaboravljeni srpski specijaliteti

U prošlosti nije bilo prilike za veliko eksperimentisanje sa hranom, znalo se šta se jede zimi, koje su namirnice na stolu leti, u kojim su ukusima uživali stanovnici grada – a koje su, pak, preferirali u seoskim ili planinskim predelima.

Mnogi od tih specijaliteta i dalje žive u kulturi našeg naroda, pre svega ona jela sa sela, međutim – sećate li se belmuža? Imate li koga da vam pojasni šta je filija ili kada se jeo šljivko? Ukoliko nemate tu mogućnost – tekst pred vama će razjasniti sve nedoumice, a na vama je da znanje i ukuse ponovo oživite i proširite.

1. Kosovska filija – ukusna pita sa kajmakom

Za pripremu nekih davnašnjih jela ponekad je bilo potrebno i po dva dana, kao što je slučaj sa salčićima ili nekim pitama, međutim, danas biste ceo taj proces mogli ubrzati uz pomoć kuhinjskog “oruđa” kao što su efikasni i moderni aparati za kuću i kuhinju. 

Jedna od takvih pita jeste i filija – stari kosovski specijalitet popularan na celom jugu zemlje, služen sa kiselim mlekom ili jogurtom. Filija je pita za čiju su pripremu potrebni brašno, voda, jaja i so – slično smesi za palačinke, samo gušće, a onda i kajmak, kojim se testo filuje. Uz malo truda i nešto vremena – pripremite ukusni obrok koji se ne može naći ni u jednom restoranu.

2. Belmuž – pastirska kaša od sira i brašna

Još jedno ukusno blago jugoistočne Srbije i njenih krševitih padina jeste belmuž – kaša izuzetno snažnog ukusa sira i visoke kalorijske vrednosti za čiji se naziv vežu raznorodne priče.

Jedni govore da na ime jela uticala bela boja sira i brašna i to što su muškarci bili zaduženi za njeno spravljanje – jer je za mešanje guste smese potrebna muška snaga. Drugi, pak, kažu da ime neposredno govori o potentnoj funkciji kaše, koja je svima ulivala snagu, pred boj ili velike radove u polju.

Možemo razmatrati oba stanovišta, ali da je kaša kalorična – zaista jeste. Belmuž se priprema od kilograma masnog sira koji se otapa u kotliću sve dok ne pusti mast. Potom se dodaju tri ili četiri kašike kukuruznog brašna i smesa se zgušnjava. Ukoliko sir nije bio dovoljno slan – kašu možete dodatno posoliti, a kada počne da se razvlači pod varjačom – spremna je za konzumaciju!

3. Papula – pikantni pire od pasulja

Iako su mnogi narodi južne amerike popularizovali svoja jela od pasulja, na ovim prostorima kao da su jela od ove mahunarke skrajnuta kao etno hrana, međutim posve nepravedno. Pasulj se jeo na dvorovima, a dokaz da je bilo tako govore brojni spisi Karađorđevog kuvara, pa i njega samog, koji opisuju pikantni pire od jedne ili više vrsta pasulja.

Omiljena hrana tokom 18. i 19. veka bio je dobro skuvan pasulj, izgnječen i pomešan sa crnim i belim liukom, uljem, alevom paprikom, biberom i solju sa malo peršuna. Jelo se obično služilo u pljosnatim, drvenm posudama, a da su na gozbi tražili repete kada bi se sam vožda tamo zatekao – nema ni sumnje.

4. Šljivko – zaboravljeni hajdučki kolač

Uz šljivka su odrastale generacije baka, a potekao je još i pre njih – iz vremena kada su našom zemljom krstarili hajduci, borci za slobodnu Srbiju. Pošto govorimo o vremenu vladavine Osmanskog carstva i činjenici da je zemljom vladalo siromaštvo, podrazumeva se da šljivko nije pravljen od mnogo sastojaka.

Naime, kolač se pravio isključivo od svežih šljiva koje su se dugo kuvale sa malo kukuruznog brašna – tek toliko da se stegne za nesmetano pravljenje kuglica. Kolačići nemaju nikakve dodatne aditive i šećere i suše se na suncu mada danas možete prilagoditi dezert svom ukusu i sušiti ih u rerni.

Da bi saga o hajdučkoj hrani bila kompletna, tadašnje bake su kolačiće čuvale umotane u široke listove neke jestive biljke, poput borovnice, zelja ili kupusa.

Ako se ponekad zadesite u okolini Sirogojna, postoji velika šansa da neka baka još uvek pamti ukus šljivka, ili da neki deka za svoje unuke ipak priprema sirnati belmuž. Oni ih pamte, a upamtite ih i vi, nisu komplikovani a ukus se pamti celoga života.

Fotografije:

1.https://pixabay.com/photos/plum-cake-plums-streusel-cake-cake-3641851/

  1. https://pixabay.com/photos/food-meal-vegetable-healthy-3212076/

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *