Film „Bekstvo“ o herojstvu o kome se malo zna

Branko Dimović Dimeski, režiser, pisac, pesnik, novinar iz Gnjlana, posle egzodusa našeg naroda sa Kosova i Metohije, našao je porodični mir u Norveškoj, ali zavičaj, slavne pretke, istoriju, tradiciju svoga roda ne zaboravlja na severu Evrope. Srpska ali i svetska javnost za njega j najviše čula posle filmova „Logor u Karašjoku“ i „33 andjela“, u kojima jed obelodanio stradanje Srba i srpske dece u zloglasnim nacističkim logorima u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj preduzimljivi Gnjilanac sada srpema novi film pod naslovom „Bekstvo“ o hrabrost Srpskih Kraljevih Oficira, Luke Špartalja i Dušana Dutine u okupiranoj Kraljaveni Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Film prati događaje nakon što nacistička Nemačka iznosi planove za „Poduhvat 25“ usmeren prema Kraljevini Jugoslaviji.

-Nakon što Nemci okupiraju Kraljevinu Jugoslaviju, srpski oficiri, među njima Luka Špartalj i Dušan Dutina, odlučuju da se pridruže pokretu otpora. Formiraju ilegalnu vojnu organizaciju u Beogradu koja se brzo povezuje sa snagama pod komandom Dragoljuba Draže Mihailovićem na Ravnoj Gori – kaže Branko Dimović Dimeski za naš portal i dodaje:

Branko Dimović Dimeski sa Verom Špartalj ćerkom Luke Špartalja, koja živi u Švedskoj

-Kroz film, gledamo kako se Kraljevina Jugoslavija pretvara u bojno polje između okupatorskih snaga i otpora. Dok nemačke trupe koriste drakonske mere za gušenje ustanka, Luka, Dušan i njihovi saborci planiraju otpor bivajući inspiracija mnogima koji se ne miruju sa sudbinom pod nacističkom okupacijom.

Ovaj film nas vodi kroz dramatične događaje bekstava, i hrabrosti u borbi protiv okupacije, prikazujući istinske junake koji su se suprotstavili brutalnosti rata kako bi sačuvali svoju zemlju i dostojanstvo.

-„Bekstvo“ je priča o hrabrosti, prijateljstvu i odlučnosti u vreme kada je sloboda bila najvrednija od svih vrlina. Vrlo sam zadovoljan učinjenim do sada ali se nadam da ćemo uspeti obezbediti sredstava kako bi uspešno završili ovaj važan film. U filmu Bekstvo publika će imati priliku da prvi put posle Drugog svetskog rata sazna ko su zapravo bili Otpisani odnosno ljudi koji su organizovali pokret otpora i zbog toga platili svojim životima – rekao nam je Dimović-Dimeski.

Pogledajte do sada priprmljeni materijal:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *