Došli iz Amerike pod ustaški nož

Josif Tepavac, rođen 1890. godine u Slušnici, 30. aprila 1917. godine, za 10 godina boravka i rada u SAD prima se u državljane SAD. Posle 20 godina rada, vraća se sa velikim bogatstvom na Kordun i od Jevrejina, Rudolfa Glika kupuje najlepšu kuću u Cetingradu. Ženi se sluškinjom iz te kuće, Hrvaticom Mrkonja Katicom.

Pomaže sirotinji, kupuje im odela da mogu da se ožene. U periodu 27-31. jula 1941. isti ti kojima je pomogao, odvode ga, sa još oko 500 Srba sa Korduna „na rad u Nemačku“, do protivtenkovskih kanala na lokalitetu Mehino stanje između Cetingrada i Velike Kladuše gde će zauvek ostati.

Njegova ćerka Milka rođena 1928. godine, uz taštu bivšeg predsednika Tome Nikolića, jedna je od svega nekoliko Srba iz Cetingrada koji su živi svedoci, retki koji su ostali živi i nakon 8. avgusta 1941. i pokolja žena, dece i staraca na brdu Bakić glavica 2 km udaljenom od Cetingrada. Pogledajte njeno potresno svedočenje:

Iz Amerike se u Ruševicu kod Cetingrada vratio i Dejanović Rafajlo zvani Rafo. Odgajili su ga gluvonemi roditelji Janko i Danica. Nakon povratka iz SAD voleo je u gostionici u Cetingradu da časti sve prisutne. Kada su ustaše kupile ljude „za rad u Nemačku“ Rafo nije bio kod kuće, ali je posle dolaska kući brže-bolje požurio u Cetingrad da ne izostane.
U gostioni, prijatelji Iva i Nina Cindrić ga ubeđuju „bježi Rafo, ub’će te“, ali on im odgovara „Neće mene moji Kranjčići“. Nije stigao ni da popije piće, završio je i on na Mehinom stanju. Njih dvojica nisu jedini koji su se vratili iz SAD i tragično završili u Drugom svetskom ratu.
Opširno o stradanju  Srba iz Cetingrada od ustaškog noža pročitajte na portalu Jadovno.
Naslovna fotografija: Spomen obeležje ubijenim Srbima u Mehinom stanju

 

Jovan Eror (Fejsbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *