Марић прозвао ЕУ и НАТО због Косова и Метохије

У организацији УН и УНЕСКО, од 1. до 3. маја, у Бакуу, Република Азербејџан, одржан је Шести светски форум о интеркултурном дијалогу, на којем су главне теме биле дијалог о миру и глобалној безбедности и очување културног наслеђа.

Учествовали су председници, потпредседници или народни посланици из 110 земаља, а Србију је представљао народни посланик Душан Марић.

Кад је очување културног наслеђа у питању, истакао је Марић, Република Србија има прописе који су у складу са највишим европским и светским стандардима, без обзира којој нацији или религији то културно наслеђе припада.

-И за ту намену Република Србија издваја значајна средства из државног буџета. Посебно када је у питању очување културног блага националних и верских мањина. Нажалост, на Косову и Метохији, територији Србије која је под контролом УН, НАТО и привремених институција у Приштини, већ 25 година одвија се правно и физичко насиље над културним наслеђем српског народа. Од покушаја да се манастири Српске православне цркве прогласе за културно наслеђе албанског народа, до њиховог физичког уништавања – рeкао је Марић.

Чињенице све говоре: Душан Марић се обраћа учесницима скупа у престоници Азарбејџана

Он је истакао да је од доласка војника НАТО (КФОР), 12. јуна 1999. године, на КиМ оштећено или потпуно уништено 125 цркава и манастира, као и на десетине православних гробаља.

-Само у три дана у марту 2004. запаљено је и уништено 35 хришћанских цркава и споменика културе прве категорије. Црква Богородица Љевишка, задужбина српског Краља Милутина из 1306. године, која се налази на листи светске културне баштине УНЕСКА и данас стоји спаљена и ограђена бодљикавом жицом. Манастир светих Архангела, задужбина српског цара Душана из 1331. године је запаљен и миниран.

Манастир Високи Дечани, такође на листи УНЕСКА, задужбину српског Краља Стефана из 1335. чувају војници НАТО.

У порушеним храмовима уништено је око 16.000 фресака, икона и других црквених реликвија, као и књиге крштених и умрлих које сведоче о вековном трајању Срба на КиМ. Иконе и друге црквене драгоцености су заједно пљачкали и препродавали албански екстремисти и војници НАТО.
Ни један починилац тих злочина није процесуиран, нити кажњен.

Након доласка НАТО са КиМ је протерано 200.000 Срба, а њих 555 убијено.

-Једини начин да Срби и њихова културна баштина буду заштићени јесте да Србији буде враћен суверенитет на КиМ а да у међувремену буде формирана Заједница српских општина, у складу са Бриселским споразумом који је потписан 2013. године, а чије спровођење Приштина упорно избегава. Уместо да казни такво понашање, лицемерни Запад је власт у Приштини прво наградио признањем лажне државе Косово, а сада намерава да их прими у Савет Европе.

Република Србија је за мир, за развој добрих односа са свим суседним државама, за поштовање Повеље УН и међународног права и за правично кажњавање свих злочина који су почињени у бившој Југославији а не само злочина које су починили Срби.

-Србија ће наставити да брижљиво чува културно наслеђе свих народа који у њој живе али апелује на УН, ЕУ и НАТО да заштите српски народ и српско културно наслеђе на КиМ – рекао је Марић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *