Три српска сира међу најбољима на свету

Портал TasteAtlas направио је листу 670 најбољих сирева на свету, а на тој мапи нашла се и Србија. Наиме, Србија има три светски позната сира – мирочки, пуле и шарски сир.

Мирочки сир долази са планине Мироч и прави се само у области Ђердапа, а сматра се најближим рођаком чувеном халуми сира. Производи се од пуномасног крављег млека, а понекада се у његову текстуру додају кравље и овчије млеко. Припрема мирочког сира је једноставна јер прави укус добија тек када га грилујете и потопите у слану воду. Не може да се истопи.

Некада се сматрао врхунским деликатесом док није почело све више људи да га конзумира, па самим тим експериментише. Када се грилује, његова спољашност постаје крцкава, а унутра је због немогућности да се истопи и даље мекан. Најбоље се слаже уз чери-парадајз, мед, бело вино и салату.

Zasavica - Najskuplji sir na svetu, od magarećeg mleka,
Од млека магарице: Пуле сир

С друге стране, сир Пуле који долази из Националног парка Засавице сматра се једним од најскупљих светских сирева и прави се од магарећег млека због чега је јако уникатан и редак. Потребно је чак 25 литара млека да би се добио 1 килограм, а магарица може да произведе дневно само 200 мл млека по једној мужи.

Зато их музу три пута дневно. Овај сир има само 1 одсто млечне масти, али и антиалергијска својства. Килограм оваквог сира обично кошта 1.000 евра, али Пуле достиже цијену између 3 и 5 хиљада евра.

Трећи сир на овом списку је чувени Шарски сир који долази за простора Косова и Метохије, односно са Шар планине.

Резултат слика за шарски сир

Насловна фотографија: Мирочки сир најбољи је кад се грилује

Фотографија десно: Шарски сир из Горе

2 thoughts on “Три српска сира међу најбољима на свету

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *