Ордење српског краља на аукцији у Немачкој

Ордење Карађорђеве звезде и Белог орла, оба са мачевима, као и Југословенске круне и Светог Саве, 14. децембра наћи ће се на 65. аукцији куће „Андреас Тис“ у Кирхајму.

КОМЕ СУ ПРИПАДАЛА ОДЛИКОВАЊА: Петар II Карађорђевић

Одликовања је пред своју смрт краљ Петар Други Карађорђевић поверио на чување пријатељу Американцу Филипу Мејну Веберу. Он их је после Петрове смрти, када су постале његово власништво, продао колекционару Роберту Елиоту. Непознато је, међутим, не само како је знамење доспело у Немачку већ и коме је из династије Карађорђевића припадало.
Како се наводи у каталогу немачке аукцијске куће, почетна цена комплета ордења је 30.000 евра. Ту је урачунато и неколико личних предмета и писама, али и пехар којим су ова четири одликовања награђена у САД 1977. године признањем за најбољу поставку.
Управо ова писма уносе сумњу у то чије су груди заиста красила ова знамења, јер се у једном од њих цитира Петар Други: „Сасвим искрено признајем да не памтим коме је који тачно припадао“, мислећи на свог деду краља Петра Првог и оца краља Александра. По мишљењу наших историчара, прва два ордена, будући да садрже мачеве и додељени су у знак храбрости за ратне заслуге, готово извесно припадала су Петру Првом. Преостала два могла су припадати или краљу Александру или његовом сину Петру Другом.
Драгомир Ацовић, председник Крунског савета, тврди потпуно другачије.
-Пошто су сва четири ордена део једне гарнитуре, сигуран сам да нису припадали краљу Александру – објашњава Ацовић. – Треба знати да су сви ордени редукованих димензија, што значи да су израђени да их носи дечак или жена. Зато искључујем сваку могућност да је знамење могло припадати краљу Петру Првом. Уз то, краљ Петар Други био је нарушеног здравља у време када у писму тврди да је несигуран коме ордење припада. Чак и димензије одликовања говоре да су припадала управо њему. Орден Карађорђеве звезде Петар Други носи на портрету који је насликао Паја Јовановић. Ово ордење се већ трећи пут нуди на аукцији и то није ништа ново.
Ово је ордење појединачно често у понуди аукцијских кућа, а када се појаве сва четири у комплету, коштају 30.000 евра – каже Зоран Илић, председник Српског нумизматичког друштва. – Изузетно је важно да држава што пре утврди да ли је власник колекције Петар Први Карађорђевић, а ако јесте, свакако би је требало откупити.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *