Osuđena na smrt, ukrala 44 milijarde dolara

Spektakularno suđenje veka milijarderki Troung Mi Lan održano je u Vijetnamu

Vijetnamska preduzetnica i milijarderka Truong Mi Lan (67) osuđena je u četvrtak na smrt tokom najvećeg suđenja koje je zemlja ikada videla, zbog prevare u kojoj je „zaradila“ 44 milijarde dolara, prenosi Bi-Bi-Si.

Bilo je to jedno od najspektakularnijih suđenja koje priliči jednoj od najvećih bankarskih prevara. Pozvano je da svedoči skoro 3.000 ljudi, u suđenju je učestvovalo deset državnih tužilaca i oko 200 advokata, dokazi su bili u 104 kutije teške šest tona, a uz Truong Mi Lan, koji je negirala sve optužbe, optuženo je još 85 ljudi.

Ona je osuđena za uzimanje 44 milijarde dolara kredita od komercijalne banke Sajgon tokom 11 godina, a tužioci veruju da oko 27 milijardi dolara možda nikada neće biti vraćeno. Preduzetnica dolazi iz kinesko-vijetnamske porodice, s kojom je živela u oblasti Ho Ši Mina i radila kao prodavačica na tezgi, prodavala je kozmetiku sa svojom majkom.

Nakon što je Komunistička partija uvela period ekonomske reforme 1986. godine, poznat kao Doi Moi, počela je da kupuje zemljište i nekretnine. Do devedesetih godina prošlog veka bila je vlasnica brojnih hotela i restorana. Dvadeset godina kasnije postala je poznata preduzetnica, što joj je omogućilo da organizuje spajanje tri manje banke koje nisu imale novca u jednu od najvećih banaka u zemlji Saigon Commercial.

Vijetnamski zakon zabranjuje bilo kojoj osobi da drži više od 5 odsto akcija u jednoj banci, ali Truong Mi Lan je posedovala više od 90 odsto kompanije Saigon Commercial kroz stotine lažnih kompanija i njeni krediti su činili otprilike 93 odsto kredita banke. Ona je, kako se navodi u optužnici, svoje poznanike postavljala na rukovodeća mesta, a zatim im nalagala da odobre stotine kredita mreži lažnih kompanija koje je kontrolisala.

Takođe je naredila svom vozaču da podigne više od 4 milijarde dolara u gotovini iz banke u periodu od tri godine počevši od februara 2019. i sakrije ih u svom podrumu. Takva količina gotovine, čak i da je u vijetnamskim novčanicama najvećih apoena, bila bi teška oko dve tone. Optužena je i za podmićivanje kako bi osigurala da njeni krediti nikada ne budu pregledani, a jedan od tadašnjih glavnih inspektora u banci optužen je da je primio mito od pet miliona dolara.

Razmišljala o samoubistvu

Lan je odbacila sve optužbe protiv sebe, a umesto toga okrivila je podređene. U svojoj završnoj reči na sudu prošle sedmice rekla je da je razmišljala o samoubistvu.

“U svom očaju, pomislila sam na smrt”, rekla je ona, prenose vijetnamski državni mediji. “Toliko sam ljuta što sam bila dovoljno glupa da se uključim u ovo vrlo žestoko poslovno okruženje – bankarski sektor – koji slabo poznajem.”

Suđenje je samo jedno od „poglavlja” antikorupcijske kampanje koju vodi generalni sekretar Komunističke partije Ngujen Fu Trong. Pošto je sva zemlja zvanično u državnom vlasništvu, preduzetnici su se često oslanjali na odnose sa državnim zvaničnicima da bi dobili pristup i korupcija je eskalirala. Ngujen Fu Trong veruje da gnev naroda zbog neobuzdane korupcije predstavlja egzistencijalnu pretnju monopolu Komunističke partije na vlast, pa je svoju kampanju ozbiljno započeo 2016.

Od tada su dva premijera i jedan potpredsednik vlade bili primorani da podnesu ostavke, a za stotine funkcionera uvedene su sankcije ili su osuđeni na zatvorske kazne. Ipak, mnogi se pitaju zašto je Truong Mi Lan mogla da nastavi prevaru tako dugo.

„Zbunjen sam jer to nije bila tajna. Poznato je da ona i njena grupa Van Thinh Phat koriste banku kao sopstvenu kasicu prasicu za finansiranje masovne kupovine nekretnina na vrhunskim lokacijama. Bilo je očigledno da odnekud mora da dobije novac“, rekao je Le Hong Hiep, koji vodi program vijetnamskih studija na Institutu Jusof Ishak u Singapuru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *