Zašto uložiti u nekretninu na Jadranskom moru?

Sigurno vam je poznato da je posedovanje nekretnina na moru svojstveno mnogim imućnim ljudima.

Nekada su se poznate ličnosti opredeljivale za ulaganje u nekretnine na destinacijama poput Grčke, Italije ili prelepe Azurne obale u Francuskoj, ali danas se sve češće odlučuju za Jadransku obalu. Čak i oni manje imućni prepoznali su potencijale koje poseduju nekretnine na moru, pa su odlučili da svoju ušteđevinu ulože upravo u njih. 

Zašto je to tako i da li vi treba da razmotrite kupovinu nekretnine na moru, saznajte u nastavku teksta.

Pametna investicija ili ishitren potez?

Bilo da već uveliko razmatrate ideju o kupovini nekretnine na moru i proučavate neki online katalog crnogorskih nekretnina na prodaju ili ste blago skeptični i potrebno vam je još informacija, pročitajte tekst koji smo pripremili za vas i saznajte sve prednosti ovog poteza.

1. Besplatno letovanje – u sezoni i van nje

Prvi razlog zbog kog je kupovina nekretnine na Jadranskom moru dobra investicija je vrlo jasan. Ukoliko kupite kuću na moru moći ćete da provodite tamo koliko god vremena budete želeli.

Zaboravite na agencije i prenaduvane cene u sezoni i uživajte u intimnosti svoja četiri zida kad god poželite.

Velika prednost odlaska na more van sezone je što su u tom periodu gradovi sa mnogo manjim brojem turista, mirniji i ostavljaju potpuno drugačiji utisak. Možete onda videti more u nekom malo drugačijem svetlu i uživati u prelepom ambijentu i prirodi.

Kad god se uželite mora ili osetite da vam je potreban krakat predah od užurbanog života moguće je otići u vašu kuću na moru i opustiti se na kratko.

Dokazano je da su ljudi koji deo života provedu pored mora srećniji i manje pod stresom od ostalih. Treba li vam bolji razlog za ovu investiciju od tog?

2. Izvor prihoda za vreme turističke sezone

Posedovanje nekretnine na Jadranskoj obali može vam biti značajan izvor prihoda.

Pogotovo ako je u pitanju nekretnina na nekoj atraktivnoj lokaciji u Crnoj Gori poput budvanske rivijere, Perasta, Kotora ili popularnog Svetog Stefana.

Spomenute lokacije u jeku sezone poseti veoma veliki broj turista i prihod od vaše nekretnine u tom periodu može biti ogroman. 

Razmislite, prosečni turista na moru ostane najčešće 7, 10 ili 14 dana, a vi ćete stan moći da izdajete od maja do oktobra. Izdavanje nekretnine turistima u sezoni dosta se razlikuje od dugoročnog izdavanja stalnim stanarima i isplativije je.

Cenu noćenja možete formirati na osnovu sledećih faktora:

  • Grad u kom se nekretnina nalazi – cene se razlikuju u zavisnosti od popularnosti grada u kom se nekretnina nalazi, te će stan na Svetom Stefanu uvek biti skluplji od onog u Čanju;
  • Lokacija stana ili apartmana – što bliže obali i centru to bolje;
  • Udaljenost od obale – pogled na more je veliki plus;
  • Veličina – veći apartman možete izdavati porodicama s decom i većim grupama prijatelja, a manji parovima;
  • Struktura – balkon je uvek poželjan;
  • Stanje i opremljenost – što bolje opremljen stan to više novca možete tražiti;
  • Da li je sezona ili ne – u julu i avgustu se očekuje da cene noćenja budu mnogo više nego u septembu.
3. Ostale pogodnosti 

U vreme neizvesnoti i inflacije cene nekretnina svuda divljaju, ali dobra stvar je da su one na moru manje fluktuirajuće i ne prate toliko tržišne cene, što znači da posedovanje nekretnine na moru pruža izvesnu finansijsku sigurnost.

Zemlje poput Crne Gore, na različite načine podstiču strane investicije i kupovinu nekretnina, pružajući dodatne pogodnosti onima koji se za ovaj korak odluče.

Programom ekonomskog državljanstva Crna Gora nudi investitorima mogućnost da uz određenu vrednost investicija steknu crnogorsko državljanstvo. To omogućava stranim investitorima da pored posedovanja nekretnine, pokrenu i sopstveni biznis u Crnoj Gori sa istim pravima kao ostali državljani.

Ukoliko nisu prethodno bili državljani neke od zemalja Evropske Unije, oni mogu dobiti i mogućnost putovanja bez vize u neku od 120 zemalja članica.

Koliko košta posedovanje nekretnine na moru?

Pored mnogo pogodnosti, posedovanje nekretnine na moru sa sobom nosi i nekoliko nedostataka.

Ukoliko ste mislili da će vam apatman na primorju biti izvor prihoda tokom cele godine, prevarili ste se. Naime, u sezoni ćete ako kupite nekretninu na popularnoj turističkoj destinaciji imati čak i veću potražnju od strane turista nego što ćete biti u mogućnosti da ih ugostite, ali već početkom jeseni letovališta ostaće pusta.

Vaš apartman će biti prazan nekoliko zimskih meseci i za to se morate pripremiti.

Takođe se podrazumeva da ćete ako se odlučite za ovu investiciju i počnete da se bavite izdavanjem apartmana u sezoni, morati s vremena na vreme da ga renovirate, okrečite i adaptirate, što pretstavlja dodatni trošak.

Navedeni nedostaci ne treba da vas odbiju od investicije jer ih veoma lako možete pretvoriti u prednosti koristeći vreme bez gostiju za lični odmor u zimskim mesecima i uređivanje apartmana pred sezonu, tražeći načine da unapredite uslugu.

Na taj način nećete gubiti stare goste, a možete samo privući nove i podići kvalitet usluge na viši nivo, što će dovesti do većih prihoda.

Fotografije: https://www.pexels.com/photo/brown-concrete-buildings-near-the-river-11614651/

https://www.pexels.com/photo/old-town-near-sea-and-sandy-beach-with-mountains-4488942/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *