Угледајмо се на Данце!

Почетком месеца Данска је била једина европска држава без ковид рестрикција. Тада је укинута обавеза да се при уласку у ноћне клубове покаже доказ о вакцинацији. Та одлука је донета након што је 70 одсто грађана вакцинисано. Амбасадорка Србије у Данској Јасмина Митровић Марић изјавила је за РТС да се све вратило у нормалан живот као пре пандемије и да Данска сада има скоро 85 одсто вакцинисаног становништва.

Jaсмина Митровић Марић је, говорећи за Дневник РТС-а, рекла да се у Данској живот вратио у крајње уобичајене токове и да нико не говори о „новој нормалности“ о чему се говори у свету.

„Све се вратило у нормалан свакодневни живот који познајемо пре пандемије“, навела је амбасадорка Србије у Данској.

Додала је да у Данску и даље нема уласка без преке потребе, указујући да су спољне границе „још чвршће“, али да је унутар Данске „она лепа стара нормалност која је постојала пре пандемије“.

Подсећа да је данска влада у марту донела уредбу којом је епидемија проглашена нечим што је претња по државу и становништво.

„Десетог септембра влада је донела уредбу да је ковид под контролом да није национална претња и да можемо да се вратимо животу као пре пандемије, што је и учињено и што се живи од 10. септембра“, истиче Митровић Марићева.

Према њеним речима, Данци имају веома изражену свест о колективној одговорности па није било много комешања и реакција када су увођена ограничења, попут затварања ноћних клубова.

Такође, додаје да је било и мало демонстрација неколико викенда када су увођене забране кретања. И те демонстрације су, каже амбасадорка, биће умерене и не претеране.

„Кад ви имате 85 одсто скоро вакцинисаног становништва, па који проблем имате да кажете да је ковид под контролом и да вратите живот у ону нормалност као пре ковида. Ево примера, ништа не видимо што није негде већ успело, а у Данској јесте. Дивна порука и за наше грађане у Србији је да се вакцинишемо у што већем броју јер ћемо се вратити животу који волимо и који је заправо наш“, наглашава Јасмина Митровић Марић. Погледајте прилог РТС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *