Borko Đorđević akademik Srpske kraljevske akademije

Lekar, doktor nauka, svetski stručnjak estetske i rekonstrutivne hirurgije, akademik SAD i Kanade, humanitarac, mirotvorac, poslovni čovek i pisac postao je redovan član SKAIN

Piše: Marko Lopušina

Kada je početkom devedesetih godina odlučio da se iz Kalifornije preseli natrag u svoju Srbiju, doktor profesor Borko Đorđević došao je da pomaže svom narodu. Nije slutio da će ga u zavičaju dočekati rat. Kao hirurg volonter operisao je stradale mališane od ratnih dejstava u Crnoj Gori i pacijente u Srbiji. Kao humanitarac dopremao je medicinsku pomoć bolnicama, klinikama i domovima zdravlja. Kao mirotvorac dr Borko Đorđević je doneo mir Srbima i Bošnjacima u ratom zahvaćenu BiH u zimu 1994. godine. I samo to što je uradio dr Đorđević je spasao mnoge ljude. Time je nas zadužio, a mi mu se zhvaljujemo zvanjem redovnog člana Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka Srbije.

Ove reči je pre zakletve profesora Borka Đorđevića nad Svetim pismom i punog imenovanja izgovorio profesor Velibor Stević, predsednik SKAIN. Akademija sa tradicijom s početka 19. veka do danas u svojim redovima ima ugledne srpske i strane intelektualce, sveštenike i državnike, odlučila je da ojača svoje članstvo i svoje aktivnosti. Da primi nove članove iz srpske dijaspore, kao što su Stojan Stevanović iz Švajcarske, profesorka Svetlana Matić iz Austrije i doktor Borko Đorđević iz SAD.

Profesor Borko Đorđević je zbog ratnih oklonosti rođen u Pirotu (1942.), ali je po porodičnom poreklu i životu Beograđanin. Državljanin je Srbije i SAD. Studije medicine, specijalizaciju i doktorat radio je u Beogradu, Nju Džersiju i Pensilvaniji.

Sedamdesetih godina prošlog veka Đorđević odlazi da živi i radi u SAD, gde u Plam Springu počinje da radi u vlastitoj klinici kao hirurg estetske i rekonstrutivne hirurgije. Njegovi pacijenti su bili ugledni ljudi iz filmske industrije Holivuda, žitelji Los Anđelosa i Palm Springa. Jako uspešan rad u oblasti hirurg estetske i rekonstrutivne hirurgije uzdigao ga je na treće meseto kalifornijskih hirurga. Istovremeno dr Đorđević je kao član Republikanske stranke postao predsednik Odbora za Kaliforniju, ali i lobista za srpske interese u SAD.

– Kako je napredovala oblast estetske i rekonstrutivne hirurgije tako se i dr Đorđević usavršavao i specijalizova. Završio je više od 60 specijalizovanih stručnih škola, seminara, kurseva, od kojih jedan nedavno u Belgiji o novim tehnologijama u lečenju pacijenata sa fizičkim nedostatica. Kao hirurg dr Borko Đorđević je operisao je više od 16000 pacijenata u SAD, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Emiratima; gde i danas radi – rečeno je u predlogu za članstvo u SKAIN.

Krajem devedesetih godina dr Đorđević je razmišljao o trajnom povratku u Srbiju i u Beograd. Tada je učestvovao kao poslovni čovek u mnogim privrednim aktivnostima sa željom da unapredi ekonomski život u Srbiji i Crnoj Gori. Jedna od njegovih investicija je stvaranje Hirurškog centra u Herceg Novom, oživljavanje Instituta “Simo Milošević” u Igalu i otvaranje prve Klinike za estetske i rekonstrutivne hirurgije, koja je radila uspešno pune tri decenije.

U Srbiji doktor Đorđević je omogućio dogovore američkog Stej departmenta i Vlade Srbije oko ubrzavanja tranzicije iz socijalističke u modernu tržišnu ekonomiju. Radilo se o privatizaciji velikih državnih sistema i preduzeća Srbije, o ulasku američkog kapitala u Srbiju i zajedničkim naporima za razvoj srpske privrede i društva. Sporazumi o ovoj poslovnoj saradnji SAD i Srbiej su uspešno potpisani, ali su sa manje uspeha realizovani.

– U međuvremenu u Beogradu dr Đorđević otvara Kliniku estetske i rekonstrutivne hirurgije. Njegova supruga Beograđanka vraća se u rodni grad, a deca, sin i ćerka rođeni u Americi, postaju državljani Srbije. U Srbiji profesor sarađuje sa Beogradkim Univerzitetom, sa Niškim Univerzitetom, sa Srpskim lekarskim društvom. A iz Beograda sarađuje sa Klinikom estetske i rekonstrutivne hirurgije u Emiratima i u Hrvatskoj. Sin i ćerka studiraju medicinu u Beogradu i idu očevim stazama uspeha – kazao je njegov mentor.

Autor je tri knjige u kojima profesor Đorđević opisuje mirovnu misiju Džimija i Rozalin Karter u BiH, razgovore sa dr Radovnaom Karadžić, pregovore sa Alijom Izetbegoviće, usvajanja Mirovnoj sporazuma, ali nažalost i njegovor rušenje. U knjizi o Srbiji opisuje američko-srpske odnose tokom 20. veka i značajne sporne trenutke između Amerikanaca i Srba. U trećoj knjizi dr Đorđević otvoreno piše o rizicima estetske i rekonstrutivne hirurgije, tačnije njene ubrzane komercijalizacije i posledice po pacijente. U pripremi je nova knjiga o neuspelim političkim akcijama u SAD i na Balkanu za spasavanje od stradanja srpskog naroda.

Posle svečanog proglašenja za akademika SKAIN porofesor Đorđević je rekao:

– Hvala vam na poverenju i pordršci. Primljen sam u Odelenje medicinskih nauka SKAIN, jer svojim stručnim radom i društvenim aktivnostima mogu da i dalje da doprinosim razvoju srpske medicine i nauke, tako da presudno utičem na buduće generacije doktora i hirurga, ali i na kvalitet života našeg naroda i čovečanstva .

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *