Srpski ajvar i urnebes među 50 najboljih svetskih namaza

Poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta Tejst Atlas objavio je spisak 50 najboljih soseva i namaza.

Konkurencija je bila velika, ali su se bez obzira na to čak 2 srpska specijaliteta našla u TOP 50.

Svake godine Tejst Atlas (Taste Atlas) vrši selekciju svetskih specijaliteta u najrazličitijim kategorijama. Tako je početkom maja ove godine pirotski kačkavalj proglašen za najbolju srpsku namirnicu, dok su se u aprilu na listi najboljih knedli na svetu našle vojvođanske gomboce, odnosno knedle sa šljivama.

Sada je ovaj portal izbacio listu najboljih soseva i namaza na svetu, a u TOP 50 su se našla čak dva srpska specijaliteta!

Ajvar iz Leskovca, koji se pravi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, Kurtovska kapija i Palanačko čudo, poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta. Ovaj aromatični namaz tradicionalno se priprema krajem leta i tokom jeseni, tako što se paprike prvo prepeku, a potom pomešaju i sa pečenim patlidžanom, belim lukom, uljem i solju.

Svi sastojci se samelju i potom smeštaju u staklene tegle, da bi se do sledeće sezone služili kao dodatak roštilju i drugim domaćim jelima, bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera. Zavisno od ličnih preferenci, ajvar se priprema u dve varijante – blagoj i ljutoj.

Još jedan srpski specijalitet se našao na spisku najboljih soseva i namaza na svetu, i to na jako dobrom 25. mestu. U pitanju je urnebes, koji se pravi od mladog sira, belog luka, paprike, ulja, žumanaca i soli. Ovaj pikantni namaz bogatog ukusa najčešće se služi kao prilog roštiljskom mesu, servira kao meze ili maže kao podloga za domaće varijante brusketa.

Libanski sos tum proglašen je za najbolji sos na svetu po mišljenju Tejst Atlasa. Tradicionalno se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.

Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprile, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. Ono što ga izdvaja od ostalih soseva jeje osvežavajući ukus bogat citrusnim notama. U mnogim domaćinstvima u Ekvadoru ovaj sos je neizostavan deo trpeze, a sada će, sasvim sigurno, postati popularan i širom sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *