Витештво соколица за заставу краљице Марије

Данас се о Савезу сокола Србије готово ништа не зна, а ево како се радило у Крањевини Југославији

Пише: Саша Недељковић 

Соколска штампа писала је опширно о  поклонима које је краљица Марија поклонила соколима. Шести жупски слет жупе Шибеник одржан је у Преком 6. и 7. августа 1927. Том приликом посвећен је друштвени барјак који је даровала краљица Марија.

Занимљиво је како се писало тих година, а шпосебно уочи Другог светског рата писала о активностима краљице. „Соколскои гласник“ 1940. године је писао:

„Краљица прати и рад нашега соколства према којему је, поред осталога, показала Своју љубав и поклањањем заставе нашим чланицама.” Пошто је била дужност Савезне управе да одобрава соколске дипломе, плакате, значке уколико задовољавају прописаним нормама. Савезна управа одобрила је диплому за такмичење за  „Краљичину заставу”.

Краљица Марија поклонила  је заставу чланицама Савеза СКЈ. Са једне стране на југословенском пољу писало је:

„Краљица Марија Југословенским соколицама”, а са друге стране на црвеном пољу писало је: „Хранићемо тиће Соколиће, наше племе изгинути неће”. Застава је била прелазни дар који је освајала најбоља врста чланица на Савезним општим утакмицама у вишем одељењу, и чувана је до наредних утакмица. Освећење заставе извршено је 17.9.1939. у Београду у присутности дворске даме Краљице Марије Еле Хаџић, представника Савеза СКЈ и веће делегације чланица. Ела Хаџић привезала је на заставу траку са натписом  „Марија”.

У Љубљани су 23. септембра 1939. приређене савезне утакмице чланица за прелазни дар „Заставу краљице Марије”, на летњем вежбалишту Љубљанског сокола. У вежбаоници на почетку утакмица певана је песма „Хајд напред”. Такмичило се на справама, простим и стројевним вежбама и лакој атлетици. Учествовало је 6 врста и то: Београд 1, Крањ 1, Љубљана 2, Нови Сад 1 и Загреб 1. Пет жупа послало је по једну врсту такмичарки, жупа Љубљана имала је две врсте. Врста жупе Београд била је састављена од 8 такмичарки из београдских друштава, Панчева и Сремске Митровице. Заставу је предао изасланик краљице Марије генерал Томић, 24. септембра 1939. савезној начелници, а ова водници врсте чланица жупе Љубљана. Свечаност је завршена песмом „Хеј Словени”.

Краљица Марија даровала је соколским друштвима заставе. Поклонила је чланицама Савеза СКЈ прелазни дар „Заставу краљице Марије”. Соколице су радиле на еманципацији жена, па је и поклон заставе био подршка њиховим напорима. На заставама су била пригодна гесла као Устај, живи, бори се, не клони.

После Другог светског рата уместо Савеза Сокола основан је Савез за телесно васпитање „Партизан”. После увођења вишестраначја 1992. Савез Сокола обновио је свој рад. Данас се Савез сокола Србије на челу са Јевђом Јевђевићем,  не бави политиком, али заједно са Покретом за обнову краљевине Србије ради на обнови Краљевине.

*Аутор је члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *