Preporučujemo: 3 najbolje destinacije za izlet u Srbiji

Ukoliko ste ljubitelj domaćeg turizma i volite prirodne lepote naše zemlje, izlet u Srbiji može biti pravi izbor za vas. Retke su zemlje koje imaju toliko prirodnih lepota poput Srbije- od predivnih jezera, lekovitih banja, planina, brda i dolina koji plene svojom lepotom i svežim vazduhom. Bilo da ste ljubitelj planinske šetnje, kupanja kraj nekog jezera ili ipak više volite odmor u nekoj banji, lokacije u Srbiji mogu da vam pruže idealan odmor i razonodu.

Posetite Golubac i zaplovite Dunavom

U poslednjih nekoliko godina Golubac je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji. Ovaj predeo istočne Srbije je posebno primamljiv turistima u letnjem periodu, mada ni zimi ne zaostaju mnogobrojni turisti koji su željni da vide izvanrednu tvrđavu i provozaju se uz Dunav. Ukoliko se odlučite za posetu ovom kraju, postoji nekoliko lokacija koje nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Ostojite tvrđavu Golubac

Tvrđava Golubac se nalazi na samoj obali Dunava i trenutno je sigurno najpopularnija turistička destinacija u Srbiji. Ova tvrđava nastala je još u srednjem veku i ima veliku istoriju, a tokom vekova više puta je rušena i obnavljana. Sagrađena je po tipičnom planu gradnje srpskih srednjevekovnih gradova, a sačinjena je od tri kule različite veličine. Danas je moguće popeti se na svaku kulu, dok na onu najvišu, takozvanu “crnu zonu”, smeju samo fizički spremni turisti, uz obaveznu pratnju vodiča.

Postoji nekoliko zona ulaza na tvrđavu, pri čemu je svaka zona teža i zahtevnija. U samoj tvrđavi može se videti izložba koja je posvećena golubačkom gradu, a u blizini se još nalaze i Rimska kuća i Mahmud-pašin hamam. Takođe, unutar tvrđave su za turiste izloženi i topovski položaji kao i vojničke prostorije. Nedaleko od tvrđave, postoji i kafe gde je moguće sesti i okrepiti se nakon obilaska ove turističke atrakcije, sa pogledom na Dunav.

Ne smete zaobići Manastir Tumane

Prilikom dolaska u Golubac, nikako ne treba zaobići manastir Tumane, koji predstavlja pravo arhitektonsko remek delo. Manastir je sagrađen još u 14. veku, ali je tokom svoje istorije više puta rušen, pogotovo za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka. Zanimljivo je da oko manastira postoji veliki broj pećina, te su se mnogi monasi koji su bežali sa Svete Gore sakrivali upravo tu. Jedan od monaha bio je i Sveti Zosim, čije se mošti danas čuvaju u manastiru. Manastir ima veliku svetovnu i duhovnu ulogu u srpskom narodu, te je zbog toga izuzetno posećen i cenjen.

Lepota Nacionalnog parka Đerdap

Nacionalni park Đerdap prepoznatljiv je po svom prelepom pogledu ka Dunavu. Ono što odlikuje ovaj nacionalni park jesu vidikovci, raznovrsna flora i fauna i sama autentičnost istočne Srbije. Takođe, park je prepun mnogobrojnih pećina, litica i drugih atraktivnih oblika koji privlače turiste svakodnevno. Moguće je ploviti Dunavom i tako obići park, te osetiti pravi doživljaj ove istočne prirode. Osim toga, moguće je park obići i automobilom, biciklom ili čak peške.

Divčibare – kraljica Maljena

Divčibare su jedno od najposećenijih turističkih atrakcija na Maljenu. Planinska klima, svež vazduh i mnoštvo aktivnosti koje nudi uslovili su da bude sve više posećena iz dana u dan. Takođe, specifičan biljni i životinjski svet privlače ljubitelje planinarenja, šetnje i odmora da dođu baš ovde i uživaju u blagodetima ove planine.

Prošetajte stazama zdravlja

Budući da ima mnoštvo pešačkih staza, Divčibare su najviše posećene od onih koji uživaju u dugim, planinskim šetnjama. Lokacija za šetnju ima mnogo, a skoro sve staze su obeležene i imaju klupice za odmor. Jedne od najpoznatijih pešačkih staza su Ljuti krš, sa koga se pruža jedan od najlepših vidikovaca na Divčibarama, Golubac, Crni vrh, Paljba i mnogi drugi. Takođe, moguće je i otići do najvišeg vrha na Divčibarama, Kraljevog stola, sa koga se pruža pogled čak do Beograda, ukoliko je vedro.

Moguće je i provozati se žičarom, nezavisno od doba godine, te uživati u pogledu na borovu šumu. U blizini žičare postoji i Zip line, avantura park kao i kafić u kome možete da se odmorite i nastavite svoj obilazak Divčibara.

Putevima Mokre Gore

Mokra Gora je proglašena za najlepše selo sveta, a u prilog tome govore živopisni predeli ovog dela zapadne Srbije. Mokra Gora i njeno okruženje nude razna atrakcije turistima, te je sa sigurnošću ova lokacija pravi izbor.

Ukoliko se odlučite za Mokru Goru, najpre bi se trebalo provozati takozvanom Šarganskom osmicom, koja je ujedno i najčuvenije železnica kod nas. Prolazeći kroz tunele i mostove, pravi oblik broja osam te ostavlja svoje putnike bez daha. Nakon toga, obavezna lokacija je svakako Drvengrad, po kome je možda Mokra Gora i najpoznatija.

Šetnjom kroz ovaj grad, razgledanjem originalnih stvari i posetom kafića pomislićete da je ovde nekada zaista postojao život, iako je sve mašta. Najzad, bilo bi zanimljivo posetiti i čuvene Tarabiće, kako biste možda čuli neko proročanstvo i na taj način zaokružili svoje putovanje.

Srbija nudi svojim turistima mnoštvo lokacija na kojima se svako može odmoriti, uživati i napuniti baterije. Ukoliko izaberete neku od navedene tri lokacije, vaš izlet biće upotpunjen divnim pejzažima, živopisnim predelima i prelepom prirodom. Lepote Srbije nikako vas neće ostaviti ravnodušnim, a na vama je da otputujete i to i sami doživite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *