Овако су нас савезници „частили“ бомабама 1944.

Написао и фотографије прикупио: Бане Гајић

Године 1944, 16. априла извршено је прво Савезничко бомбардовање немачких војних циљева у Београду. Било је непрецизно и изведено кроз густе облаке што је изазвало је бројне жртве и разарање. Број погинулих Београђана никада није поуздано утврђен.

Бомбардовање је изазвало и контроверзе које ову болну тему прате и данас. Ове фотографије говоре о том тешком догађају из новије историје Београда. Савезничке ваздухопловне снаге (15. УСААФ армија) бомбардовале су током 1944-45. године бројне циљеве у градовима на територији коју је обухватала Југославија.

Поред Београда, посебно су тешко били погођени, од већих градова, Ријека, Задар, Сарајево, Лесковац и Подгорица, док су мања тактичка бомбардовања вршена од Македоније до Словеније. Одлуке о избору стратешких циљева у градовима који ће бити бомбардовани доносили су оперативни штабови при англо-америчким авио-снагама, а на основу процене са терена.

Београд је имао несрећу да се у његовом центру налазила фабрика авионских делова за немачки „Месершмит“ која је била приоритетни циљ. Од осталих стратешких мета, у граду су биле велика рафинерија нафте „Шел“ на Чукарици, три железничка и један друмски мост, велика железничка ранжирна станица од важности за премештање немачких трупа по читавом Балкану и даље ка источном и Западном фронту, велики аеродром са истом чворишном улогом, као и пловни пут по Дунаву.

Жртве које су српски и остали народи из касније Југославије поднели у овим бомбардовањима, наш су заједнички и свети допринос победи над злом нацизма и окупације.

Опис фотографије није доступан.
Драматичан бег пред бомбама, једна од најбољих ратних фотографија са напих простора/ Фото: Риста Марјановић
Опис фотографије није доступан.
Поглед из тешко оштећеног стана у Призренској 7 у непосредној близини пијаце Зелени венац, на пожар на перонима оближње железничке станице. Фотографија из архива Војног Музеја у Београду, први пут приказана на изложби о бомбардовању Београда коју је 2014. године на Калемегдану организовала Оливера Вучковић из ЈП „Београдска тврђава“ са групом сарадника.

 

Опис фотографије није доступан.
Поглед са кровне терасе зграде у Призренској улици, непосредно након напада. У даљини се види како гори погођено стовариште нафте „Шел“ на Чукарици и срушен железнички мост преко Саве. У првом плану се уочавају оштећења на згради на углу Ломине и Каменичке улице. У овој згради је у време бомбардовања живео предратни дипломата и каснији добитник Нобелове награде за књижевност Иво Андрић. Утиске и осећања са овог догађаја уткао је након рата у неколико својих приповетки. Фотографија из архива Војног Музеја у Београду, први пут приказана на изложби о бомбардовању Београда коју је 2014. године на Калемегдану организовала Оливера Вучковић из ЈП „Београдска тврђава“ са групом сарадника.
Опис фотографије није доступан.
Затечени у евакуацији: Становници Сењака и Топчидерског брда са страхом гледају у небо одакле одјекује тутњава тешких бомбардера који се приближавају Београду, док се укрцавају у воз којим ће напустити угрожени град, на станици Сењак на улазу у данашњи Београдски Сајам. Аутор ове епохалне фотографије је наш најзначајнији фотограф Риста Марјановић.
Слика може припадати напољу и споменик
Погођени Позоришни трг – фотографија Драгољуба Гајића
Опис фотографије није доступан.
Сахрана погинулих становника Сењака на празној парцели у улици Љубе Јовановића
Опис фотографије није доступан.
Разарање на Чукарици: овај део града је посебно тешко страдао у нападу на „Шелово“ складиште нафте и бензина на истом месту где је и данашњи НИС-ов нафтни терминал. Фотографија приказује падину изнад Хиподрома
Опис фотографије није доступан.
Стуб дима се вије над Душановцем док Београђани забринуто гледају у небо на раскрсници Краља Милана и Ресавске, код данашњег СКЦ-а (поглед у правцу Славије)
Опис фотографије није доступан.
Густ дим надвија се над железничком станицом и околним улицама Савамале. У горњем левом углу се види трг Славија док се на десној страни фотографије снимљене из америчког бомбардера види некадашњи трг Мостар (данас не постоји) и карактеристична зграда „Бигза“
Опис фотографије није доступан.
Након једног од напада: раскрсница улица Устаничке и Јужни Булевар. Све зграде са леве стране постоје и данас
Опис фотографије није доступан.
Улица Валтазара Богишића, Сењак. Ништа са ове слике данас више не постоји – овуда пролази железничка пруга за станицу „Прокоп“, саграђена 1976. године
Опис фотографије није доступан.
Разарање: Угао Краља Милутина и Његошеве улице
Опис фотографије није доступан.
„Over Belgrade:“: бомбардер Б-24 Либератор из састава 15. ваздухопловне армије УСААФ изруцује смртоносни товар на београдске мостове, вазне комуникације за нацистицку армију… Сваки промасај у циљању знацице хиљаде мртвих Београдјана

Насловна фотографија: Становници Кабларске улице пребирају по остацима породичне куће коју је сравнила авионска бомба од 250 кг. Фото: Риста Марјановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *