Mali pojasnio: Dijaspora neće plaćati porez Srbiji!

Ministar finasija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da potenciranje obaveznog plaćanja poreza za sve državljane koji rade kod stranih poslodavaca u inostranstvu zbunjuje građane.

Istakao je da „nema potrebe da odjavljuju prebivalište u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Suština je da se propisi u pogledu oporezivanja zarada koje naši građani ostvare u inostranstvu nisu menjali od početka ovog veka. Ljudi koji rade i žive u inostranstvu znaju gde treba da plaćaju porez“, istakao je on.

Naime, kako je objasnio, rezidenti Republike Srbije obveznici su poreza na zarade u Republici Srbiji po osnovu zarada koje im isplaćuju strani poslodavaci u inostranstvu (tzv. gastarbajteri), ali se dvostruko oporezivanje ovih zarada otklanja u skladu sa domaćim propisima, kao i po osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, saopšteno je iz ministarstva.

„Neophodno je istaći da naši rezidenti uvek imaju pravo na poreski kredit po osnovu poreza koji je plaćen na zaradu koja im je isplaćena u inostranstvu, bez obzira na to da li Republika Srbija ima zaključen ugovor o izbagavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je naš rezident ostvario zaradu. S obzirom na to da je stopa poreza na zarade u Srbiji 10%, po pravilu, pravo na poreski kredit će biti dovoljno da u potpunosti otkloni obavezu plaćanja poreza na zarade u Srbiji“, naveo je ministar Mali.

Ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predviđaju pravila koja sprečavaju mogućnost da naši građani imaju istovremeno rezidentstvo Republike Srbije i države u kojoj su zaposleni. Po pravilu, prema ovim ugovorima oni će imati rezidentstvo države u kojoj su zaposleni, što rezultira time da neće imati nikakvu poresku obavezu u Republici Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili po osnovu rada u inostranstvu. Dodatno, u jednom broju ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja predviđena je primena metoda izuzimanja za otklanjanje dvostrukog oporezivanja zarada koje rezidenti ostvare u inostranstvu, tako da ovi ugovori isključuju bilo kakvu mogućnost oporezivanja naših građana po osnovu zarada koje ostvare radom u državama sa kojima imamo zaključen takav ugovor, kaže se u saopštenju.

Ministar je istakao i da što se tiče obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, državljani naše zemlje zaposleni u inostranstvu nisu u Republici Srbiji osiguranici na obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koje ostvaruju od tog stranog poslodavca, saopšteno je.

„Dakle, za lica koja nisu osiguranici prema domaćim propisima kojima se ta oblast uređuje, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, rekao je on i zaključio da, shodno navedenom, državljani Republike Srbije zaposleni u inostranstvu nemaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade koju ostvare u inostranstvu od stranih poslodavaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *