Beograd je 1930. imao najveći stadion u Evropi!

Na danasnji dan 1930. godine u Beogradu je svečano otvorena sportsko-politička manifestacija „Prvi Svesokolski slet sokola Kralјevine Jugoslavije”. Bio je to pandan današnjim atletskim prvenstvima s tim što je ideja sokolske gimnastike u sebi nosila snažnu političku poruku (jugo)slovenskog jedinstva i sloge, čiji je pokrovitelj kod nas bio kralj Aleksandar I Karađorđević.

Sokolstvo je bilo odgovor na italijanski fašizam od koga su strepeli Slovenci i Hrvati u graničnim područjima, i germansku asimilaciju slovenskih naroda, Čeha, Slovaka, Slovenaca…

Ono zbog čega je ovaj događaj i danas presedan u istoriji Beograda jeste činjenica da je stadion na kome je održan bio u tom trenutku najveći u Evropi! Građen je nekoliko meseci, imao je kapacitet od 40.000 mesta, uvedenu struju i razglas marke Philips.

Projektovao ga je naš veliki arhitekta Momir Korunović. Najneverovatniji podatak u čitavoj priči jeste to da je bio srušen posle svega 30 dana, kao „jednokratni“ projekat. Nalazio se na ledini na kojoj je posle Drugog svetskog rata sagrađen Mašinski fakultet.

Bane Gajić (Fejsbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *