Ovaj čovek predviđa ekonomsku katastrofu

Bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Raguram Radžan, koji je predvideo globalnu finansijsku krizu pre više od decenije, opet ima crne prognoze.

Upozorio je da je bankarski sistem na putu ka dodatnim previranjima nakon spasavanja Banke Silicijumske doline i Kredi Svisa. Radžan, koji je takođe bio guverner Rezervne banke Indije, rekao je da je decenija jeftinog novca i poplava likvidnosti iz centralnih banaka stvorila „zavisnost“ i krhkost unutar finansijskog sistema, dok istovremeno „odlučujući faktori pooštravaju politiku“.

„Nadam se najboljem, ali očekujem da bi se moglo desiti još toga, delom zato što je nešto od onoga što smo videli neočekivano“, rekao je Radžan. „Postoji zabrinutost da je jeftin i lako dostupan novac i visoka likvidnost tokom dugog perioda stvaraju perverzne podsticaje i perverzne strukture koje postaju krhke kada sve preokrenete“.

Njegovi komentari su u skladu sa upozorenjima da problemi u SVB-u i Kredi Svisu ukazuju na dublje probleme u finansijskom sistemu. Dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Radžan je izdao pronicljivo upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne finansijske krize, što je navelo bivšeg američkog ministra finansija Larija Samersa da ga nazove „ekscentrikom“.

Danas je Radžan profesor na poslovnoj školi But Univerziteta u Čikagu i dobio je priznanja za upravljanje indijskom ekonomijom dok je bio na čelu centralne banke od 2013. do 2016. godine.

Akcije banaka su pale nakon krize u Banki Silicijumske doline i Kredi Svis, ali su centralne banke nastavile da pooštravaju politiku za obuzdavanje inflacije. Radžan je rekao da nacionalne banke brzo menjaju ultrablagi stav koji su zauzele u deceniji nakon finansijske krize.

„Taj osećaj da su efekti prelivanja monetarne politike ogromni i da se njima bavi obična supervizija jednostavno nam je izbegao iz uma ​​poslednjih godina“, rekao je Radžan, dodajući da su komercijalne banke ranjive na stezanje kaiša nakon što su centralne banke „preopteretile sistem likvidnošću“.

„Sistem smo učinili zavisnim jer smo ga preplavili likvidnom imovinom sa niskim prinosom, a banke nisu znale šta da rade sa tim. Morale su da pronađu načine da zarade na njemu, a to ih čini ranjivim na povlačenje likvidnosti“, zaključuje Radžan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *