Evo zašto ovu ženu zovu „novi Ajnštajn“

Ovo je Sabrina Pasterski, devojka koja je već sa 14 godina znala da napravi motor aviona. Sa 16 godina postala je najmlađa osoba koja je putovala avionom koji je sama napravila. Doktorirala je fiziku i trenutno impresionira svojim studijama o crnim rupama.

Sabrina Pasterski je doktorirala na Harvardu i proučava jedan od najizazovnijih predmeta u fizici: Crne rupe, prirodu gravitacije i prostor-vreme. Način na koji se bavi ovom temom naveo je fakultetske institucije da kažu da rade sa „novim Ajnštajnom“.

Ćerka oca Amerikanca i majke Kubanke, rođena je u Čikagu i pohađala je školu za superinteligentnu decu. Ona je 2013. godine bila prva žena u predhodne dve decenije koja je diplomirala fiziku na MIT-ju, na vrhu svoje klase.

Stiven Hoking je više puta citirao njen rad u svom radu objavljenom 2016. godine. Džef Bezos, osnivač Amazona, nosio je navijačku majicu sa njenim likom i pozvao je da radi u „Blue Origin“, astronautskoj kompaniji čiji je vlasnik. Prema njegovim rečima radila bi gde god bi želela, bitno je da ima takav um. NASA joj je takođe dala sličan predlog.

Odbila je i jednu i drugu kompaniju, želeći da se za sada fokusira na svoj naučni rad bez ikakvog pritiska.

Ovu zanimljivu priču prenosi nam fejsbuk grupa Niste znali

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *