Хоће ли Србија откупити печат Стефана Немање?

Печат великог жупана Стефана Немање стављен је на продају на сајту аукцијске куће „Артемиде асте“. Почетна цена печата је 1.000 евра. Аукција ће бити одржана 6. и 7. маја.

Печат Стефана Немање је направљен од олова, тежак је скоро 21 грам, а пречника је 35 милиметара.

Аверс печата великог жупана Стефана Немање. Фотографија је преузета са сајта „Артемиде асте“.
На аверсу печата је првомученик Свети Стефан, заштитник династије династије Немањић. Он је обучен у одело ђакона, стоји и у рукама држи дарохранилицу и кандило.

На реверсу печата је натпис на грчком језику „ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ ΝΙΑ“. У преводу на српски он гласи: „Печат Стефана великог жупана Немање“.

Реверс печата великог жупана Стефана Немање. Фотографија је преузета са сајта „Артемиде асте“.
Печат потиче из друге половине 12. века, односно најраније из 1166. године када је Немања постао велики жупан.

Печати српски средњовековних владара су веома ретки и представљају право културно-историјско богатство. Два печата Стефана Немање чувају се у Народном музеју Србије, а један у Ермитажу у Санкт Петербургу.

 

Печат кнеза Петра. Фотографија је преузета са сајта „Leu Numismatik“.Печат Петра, архонта и управитеља Србије. Фотографија је преузета са сајта „Leu Numismatik“.

Историјски музеј Србије укључио се у аукцију за откуп печата великог жупана Стефана Немање, аукцијске куће Артемиде асте. Министарство културе, даје пуну подршку Музеју и позива остале установе културе да не дају понуде како не би једни другима подизали цену, речено Тан‌југу у Министарству културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *