Srpsko kolo stiglo do Subotice

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin narod, koji je bio srpski kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. U filmskoj radionici ove produkcije film stvara se još jedna dokumentarna bajka.

May be an image of 7 people, people standing and outdoors

Reditelj Željko Mirković i Optimistic film u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije  započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine  i Grada Subotice.

May be an image of 11 people, people standing and outdoors

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal Srpsko kolo:

Optimistic film realizuje dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Užica, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Severne Mitrovice, Leposavića, Gračanice, Peći do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Vašingtonu, Užicu, Pirotu, Zaječaru i Nišu, snimanje serijala završeno je i u Subotici u saradnji sa ansamblom“Bratstvo“ iz ovog grada. Kroz igre ovog kraja i uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima, snimanje je upotpunjeno intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Subotice i okoline.

May be an image of 11 people, people standing and outdoors

-Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal Kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru – kaže – reditelj i producent, dr Željko Mirković.

Direktor, Optimistic film doo: Željko Mirković, reditelj i producent

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević Vladan Životić,

Scenario: Dr Željko Mirković, Nikola Nešković, dr Zdravko Ranisavljeivć

May be an image of 4 people, people standing and outdoors

Produkcijski partneri:

Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl narodnih igara i pesama Srbije ”Kolo”,

Etnografski muzej u Beogradu, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ”Venac”,

Srpski narodni savez, SAD, Turistička organizacija Srbije

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Subotica, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar, TO Zaječar, Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar „Opančići“ u  Vašingtonu.

May be an image of 13 people, people standing and outdoors

May be an image of 3 people, people standing and outdoors

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent,  064-2284767, zeljkomirkovic@gmail.com, www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *