Pravoslavna crkva u Kapadokiji stara 1.500 godina

Pravoslavna crkva stara više od 1.500 godina otkrivena je u turskoj centralnoj oblasti Kapadokija, u okviru najvećeg podzemnog arheološkog nalazišta u Nevšehiru. Posebno fascinira to što su u unutrašnjosti crkve pronađene freske koje nikad dosad nisu viđene niti u jednoj pravoslavnoj bogomolji!

Otkrivene freske prikazuju uzdizanje Isusa Krista na nebo – Vaznesenje, ali i uništavanje zlih duhova poznatijeg kao Strašni sud.

Опис фотографије није доступан.U otkrivenoj pravoslavnoj crkvi, za koju arheolozi vjeruju da je stara više od 1.500 godina, nalazi se još mnogo tajni s obzirom na to da je dosad raščišćen samo krov i gornji dio zida.

U prednjem djelu crkve nalaze se slike raspeća i Vaznesenja Isusovog, ali pored toga nalaze se i freske s likom apostola, svetih i drugih proroka, Mojsija i Jelisija – rekao je turski istraživač Ali Ajdin.

Pored ove crkve arheolozi su otkrili čitav urbani stambeni projekt i podzemni grad sa četiri milje tunela, a vjeruje se da su ljudi ovdje živeli pre 5.000 godina.

Ono što dosad znamo je da su freske unikatne i da dosad nisu viđene niti u jednoj crkvi na svetu. Pored pomenutih, pronađene su i freske na kojima se vidi kako Isusu iz ruku ispada riba. Ovo mesto je veće od ranije otkrivenih crkvi u Kapadokiji. Kada bude raščišćeno do kraja, ovo mesto bi moglo da postane još veći centar hodočašća pravoslavlja navodi gradonačelnik Nevšehira.

Опис фотографије није доступан.

Kada vremenski uslovi budu dozvolili i nakon kompletne restauracije, planiramo da unutrašnjost objekta i freske vratimo u prvobitno stanje – istakao je glavni arheolog projekta Semih Istanbuluoglu.

Izvor: Niste znali/Aida Börekci(Fejbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *