Марина Булатовић открила где је сахрањена Пупинова ћерка

Истражујући за свој нови роман „Срећна српска Нова година“  новинар и писац из Канаде, откирала је многе непознате чињенице о нашим великанима међу којима и где је сахрањена Пупинова ћерка.

„Ћерка нашег научника и професора на Универзитету Колумбија, Михајла Идворског Пупина коју је добио у браку са Катарином Саром Џексон, рођена је 1889, а преминула је у хотелској соби 31. јула 1962.

Од тада, па до данас, њен живот је обавијен велом тајне, а место где је сахрањена било је непознато. Мистерија! Многи Пупинови биографи наводили су различита места сахране, од тога да почива на Сиротињском гробљу у Њујорку, у Њу Џерзију… Али, Варвара је сахрањена на истом месту где се налази и гроб њених родитеља – на гробљу Вудлон. То ми је потврдила Сузан Олсен, Директорка за подршку клијентима Вудлон гробља из Бронкса рекавши да поред Пупина и Катарине Саре ту почивању и Варвара Пупин Смит и њен (други) супруг Луис Г. Смит, од кога се она развела после очеве смрти. На суду, током бракоразводне парнице, оптужила га је за екстремну љубомору и менталну суровост. Иако је Луис завршио факултет, био је правник и адвокат, имао је једну велику ману – коцкао се. Умро је 10 година пре Варваре, 9. јануара 1952. па га је она највероватније из сажаљења сахранила у породичној гробици јер је умро сиромашан и сам“ – каже на почетку разговора Марина.

 

Како Варвара ни у једном браку није имала своје потомство, на гробљу Вудлон нема њене надгробне плоче.

На слици може бити: 5 особа
Јунаци новог романа Марине Булатовић су Никола Тесла, Михајло Идворски Пупин, Милена Павловић-Барили, Милева Марић-Ајнштајн и Милутин Миланковић

Њен отац Пупин, заљубио се у Катарину Сару, па се млади пар венчао у грчкој православној цркви у Лондону, крајем 1888. Наредне године, добили су ћерку Варвару, која је имала брата и сестру по мајци. Катарина Сара је била удовица када је упознала Пупина. О дечаку који је имао сâмо осам година и шестогодишњој девојчици које је довела са собом у брак, Пупин је бринуо с очинском љубављу.

Нажалост, када је кренула у основну школу, Варвара је остала без мајке која је изненада преминула. Варвара није имала срећно детињство, а ни младост.

Варвара Пупин са псом
Варвара Путин у једној шетњи са својим омиљеним псом

У то време девојке из елитних кругова су тренирале тенис и јахање, па је и Варвара као богата и млада тренирала ове спортове. Рано се удала, а њен (први) муж који је био тренер у коњичком клубу на венчању је узео презиме Пупин, како би лакше напредовао у каријери.

 

Да игра судбине буде већа на дан када је Пупин преминуо (12. марта), протојереј-ставрофор Ђокан Мајсторовић из Америке, држи помен Пупину и његовој супрузи Катарини Сари не слутећи, јер нема никаквог спомен обележја, да ту почива и њихова ћерка јединица.

Свештеник Ђокан је 18 година служио у цркви Св. Саве у Њујорку, а од 2016. парох је цркве Зачеће Св. Јована Крститеља, у Њу Џерзију. Он редовно одржава помен на Пупиновом гробу од 2006. и тада се ту окупи већи број Срба. Овом догађају увек присуствује и конзул Србије у Њујорку.

У марту 2024, отац Ђокан ће први пут служити помен и Варвари, тачно 62 године након њене смрти, а Срби ће моћи да положе цвеће на њен гроб.

„У светлу бројних шпекулација о Пупиновом приватном животу изузетно нас радује откриће Марине Булатовић, о тачној локацији гробног места Варваре Пупин, ћерке Михајла Пупина. Марина је аутор нове књиге „Срећна српска Нова година“ у којој је Пупин један од јунака, па је са нама успоставила сарадњу око припреме материјала за књигу. Приметили смо њен велики ентузијазам и жељу да открије што више нових података о Пупину. Између свих открића, посебно се издваја откриће Варвариног гробног места. Радује нас Маринина жеља да се постави споменик Варвари, идентичан споменицима њених родитеља. Сматрамо да је ово изузетно важна ствар и бићемо на располагању да помогнемо колико је то у нашој могућности да се на гробљу у Бронксу подигне споменик Варвари“ –  рекао је овим поводом Светислав Закић, директор Меморијалног центра ‘Михајло Пупин’ из Идвора.

„Проучавајући грађу за нови роман о нашим великанима, Марина је застала над чињеницом да о ћерки јединици Михајла Пупина, који је неизмерно добра Србима учинио, нико од Срба није ‘повео рачуна’ било у (њеном) добру или злу, које по правилу сваки живот режира. Обзиром да је Варвара живела до 1962. Марина је била запрепашћена чињеницом да је Пупинова ћерка, иако даровита на оца, чак јој је признат и један патент, имала тескоба у животу и да је сахрањена на Сиротињском гробљу. Одавно осећам грижу савести и стид, због личног однос према Пупину, што нисам покушао комуникацију са Вавом јер сам рођен 1947. и био описмењен док је она још била жива. Веома ме је узнемирио Маринин подухват, да нађе и обележи њено гробно место“ – рекао је Др Драгољуб Мартиновић професор и писац великог броја књига о Пупину.

Радован Марић, Милевин стриц дружио се са Теслиним ујаком

Јунаци Марининог новог романа смешени су у једну причу, па је питамо колико је то било тешко, али и да нам открије још нешто ново што је сазнала о њима.

„Колико је лак или тежак овај подухват најбоље говори податак да већ две године радим на роману и још није готов. У жељи да избегнем пуко препричавање њихових живота, што је до сада урађено много пута, трагала сам за догађајима и људима који их повезују, иако се многи од  мојих јунака нису познавали. Рецимо, Никола Тесла и Милева Марић се никада нису срели. Али, зато су се у стварном животу, дружили Милевин стриц Радован Марић и Теслин ујак Павле Паја Мандић. Милевин стриц је био аустријски официр и барон, носилац Таковског крста II реда.

Теслин ујак-пуковник живео је у Мађарској. Једно време, Милевин стриц је био на служби у Будимпешти и ту је сваког јануара славио Светог Стефана, славу Марићевих и позивао колеге-официре на вечеру. Међу гостима увек је био и Теслин ујак. Свет је заиста мали!“ – открила нам је за крај разговора Марина Булатовић.

Насловна фотографија: Протојереј-ставрофор Ђокан Мајсторовић из Америке, држи помен Пупину и његовој супрузи Катарини Сари не слутећи да ту почива и њихова ћерка јединица

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *