Обнова болнице у Смедеревској Паланци

Настављају се радови на реконструкција опште болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци, регионалне здравствене установе у којој се збрињавају пацијенти из те општине и суседне Велике Плане, а задужена је и за пријем повређених у саобраћајним несрећама које се догађају на ауто-путу од Београда ка Нишу, на деоници од Смедерева до Баточине.

Када је 8. јуна 2020. године, у присуству медија, те највиших функционера Смедеревске Паланке и Велике Плане министар Златибор Лончар свечано отворио радове на обнови болнице и најавио да ће у њу бити уложене три милијарде динара, већина Паланчана али и запослених у болници је коментарисала да од тог посла неће бити ништа и да је у питању предизборна кампања.

Оно што је занимљиво то је да због извођења радова није заустављен ни један сегмент рада ове установе. Све службе раде као да нема радова.

И не зна се коме је теже. Радницима који изводе радове а морају да отворе четворе очи да не би дошло до повређивања неког од пацијената или запослених у болници или лекарима и медицинским сестрама које раде у условима који би се тешко могли назвати нормалним. А да све буде још теже, осим са грађевинским радницима, машинама, скелама, бушилицама и свиме што прати једно велико градилиште, паланачки здравствени радници су две године суочени и са епидемијом короне.

Али стоички се носе са свим околностима, настоје да пацијенти ни на који начин не трпе и – успевају у томе.

Планирано је да радови трају три године а првобитно планирана средства у износу од око три милијарде динара, обезбедила је Влада Србије.

Министар Лончар је на отварању радова изјавио да је ово само наставак улагања државе у болницу у Смедеревској Паланци, у чије опремање је у последње две-три године уложено више од 100 милиона динаре. Пре свега за куповину савремених апарата. На рад у овој установи је примљено 70 нових лекара и других медицинских радника

Директор болнице „Стефан Високи“ Никола Ристић подсећа да ће се радови одвијати у три фазе.

-Болница неће бити само реконструисана, већ и проширена за 8.500. метара квадратних. У првој фази скида се кров и дозиђује још један спрат, мења се комплетна столарија, ради се фасада и низ других радова. У другој фази руши се мање крило зграде и подиже нова зграда. У трећој и последњој фази врши се реконструкција унутрашњости постојеће главне зграде болнице, као и изградња хелиодрома, који ће омогућити лакши и бржи транспорт тешких болесника.

До сада, је урађен велики део посла. Завршена је реконструкција фасаде, на начин да је објекат добио други изглед. Постављен је нови кров. Замењена је спољна и унутрашња столарија. Замењене су електричне и друге инсталације.

Председник општине Никола Вучен је рекао да се Смедеревска Паланка налази на путу брзог опоравка, из тешког стања у којем се налазила две деценије.

-Све је почело 9. марта 2019. године кад је Плану и Паланку посетио председник Вучић. Обећао је обнову пута до Плане, отварање једне велике фабрике и реконструкцију болнице. Прва два обећања су у потпуности испуњена. Добили смо модеран пут до Плане а на граници са суседном општином модерну фабрику која запошљава 500 радника. Сад смо сведоци испуњавања и трећег обећања. Раније владе и министри су само обећавали а ова влада и министар Лончар не само што су одобрили средства за обнову болнице, већ и за њено значајно проширење.

У међувремену, крајем јануара ове године, стигла је вест да ће радови на здравственим објектима у Смедеревској Паланци бити значајно проширени.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен саопштио је да је издата грађевинска дозвола за наставак радова на изградњи новог Здравственог центра.

Здравствени центар ће обухватити болницу, чији ће објекат бити значајно проширен, али и изградњу новог дома здравља, са пратећимобјектима. Међу њима и оделење палијативе и неге, хелиодрома, станице за медицинске гасове, плато за течни кисеоник, нова трафо станица и објекат за прераду медицинског отпада, навео је председник паланачке општине.

Он је додао да укупна површина објеката, укључујући нови блок болнице, износиће 22.748,59 м2, а укупна вредност радова износиће око седам милијарди динара или око 60 милона евра.

-Због израде пројекта за нови Дом здравља, одложен је био и наставак реконструкције наше болнице. Следећи корак је расписивање јавне набавке за извођача радова, а након тога почеће изградња Здравственог центра у Седеревској Паланци. Ова инвестиција, вредна више од 60 милиона евра, је једна од највећих, која је икада уложена Општину. Велику захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу, који је Здравствени центар у Паланаци сврстао међу најважније и највеће у Србији –  наглашава Вучен.

Болница „Стефан Високи“ има више од 650 запослених. Почела је са радом 1960. године. Обавља стационарну и поликлиничку делатност за две суседне општине. Располаже са око 300 кревета.

Болница има службу за педијатрију, службу за психијатрију, болничку апотеку, службу за гинекологију и акушерство а у оквиру сектора хируршких грана медицине делују општа хирургија, ортопедија са трауматологијом, урологија, оториноларингологија, офтамологија, анестезиологија, реаниматологија и постоперативна интензивна терапија и нега.

Службе поликилиничке делатности обухватају трансфузиологију, физикалну медицину и рехабилитацију, клиничко биохемијску лабараторију и радиолошку дијагностику.

Сектор интернистичких грана медицине има интерну медицину, онколошки диспанзер, пнеумофтизиологију, неорологију, оделење за инфективне болести и оделење палијативне медицине.

Занимљиво је да је у склопу паланачке болнице, тачније у парку који је окружује, педесетак метара од улаза у ову здравствену установу, подигнута и црква.

Храм је посвећен управо деспоту Стефану Лазаревићу, сину кнеза Лазара Хребљановића, по којем је и паланачка болница добила име.

Упоредо са државом и локалном самоуправом о паланачкој болници брину и донатори, племенити људи који део свог времена и новца посвећују томе да другим људима живот учине бољим.

Прошле године у ову установу допремљен је укупно 81 специјални болнички кревет са електронским механизмима за подешавање висине и нагиба и специјалним болничким антидекубит душецима. Ovo je дар Хуманитарног удружења из Кјаса „Подршка за село Баре“ на челу са председником удружења Мићом Вукићем и Хуманитарне организације Немањићи и Црквеном oпштином „Сабора срба светитеља“ СПЦ из Тићина и  уз помоћ председника Црквене Општине СПЦ из Милана Здравка Мишановића.

Ови племенити људи су болнници поклонили и пет кревета за службу хитне помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *