Озренци чувају своје корене

Озренци које су животни путеви одвели далеко од родног краја, расејани широм Швајцарске, у суботу су се окупили осму годину заредом, те скупа са гостима из општине Петрово, Борова из Хрватске али и пријатељима из Немачке, прославили Сретење Господње, велики српски верски празник и Дан државности матице Србије.

Фотографија корисника Sladjana Mitrović LazarevićОрганизатори овог традиционалног дружења били су чланови Завичајног удружења Озренаца из Швајцарске „Озрен земља Немањића“, чији је секретар Милорад Мијатовић истакао да је превасходни циљ окупљање Озренаца, упознавање младих генерација чији су корени на Озрену али и прикупљање финансијских средстава која се усмеравају за помоћ народу Озрена и Српској православној цркви.
„Наши Озренци су разбацани широм Швајцарске, што нам знатно отежава рад. Ипак, успели смо пре десет година направити удружење које тренутно броји око 50 активних чланова, а ово Озренско сретењско вече је прилика када окупимо и по неколико стотина Озренаца из свих крајева Швајцарске. Сваке године се трудимо да приредимо нешто ново и одзив наших гостију показује да успевао у томе, а посебно у нашој хуманитарној мисији за нашу Озрен гору и наш народ“, рекао је Мијатовић, истакавши да он лично али и сви остали чланови удружења воле Озрен и живе за Озрен.

Почасни гост „Озренске Сретењске вечери“ био је начелник општине Петрово Озрен Петковић, који је искористио ову прилику да изрази захвалност за сву досадашњу помоћ овог удружења народу Озрена.
Фотографија корисника Sladjana Mitrović Lazarević„Чланови овог завичајног удружења помагали су нашим суграђанима пуно пута до сада, на чему смо им неизмерно захвални. Али исто тако захвални смо им и због чињенице да нашу општину и наш Озрен промовишу у свијету, да се и у једној земљи каква је Швајцарска зна за наш крај, наше обичаје, традицију и културу“, истакао је начелник Петковић.

У културно-забавном програму, између осталих, наступили су чланови КУД-а „Озрен“ из Карановца, чије су кореографије награђене громогласним аплаузима.
„Позив да будемо гости ове вечери за нас је изузетна част и са нестрпљењем смо чекали полазак за Цирих. Мало је рећи да смо радосни, јер су наши чланови поносни што своје играчко умијеће, а посебно озренске игре, могу приказати и на једној оваквој манифестацији“, рекао је председник КУД-а из Карановца Остоја Ђурић, захваливши домаћинима који су им обезбиједили све што је неопходно за долазак и боравак у Швајцарској.

Фотографија корисника Sladjana Mitrović LazarevićОзренској сретењској вечери присуствовала је и секретар Удружења Озренаца из Борова Деса Јанков, а својим песмама госте су забавили чланови изворне групе Озренски жубори с виолинистом Славишом Чупељићем, те солисти народне музике Дуле Лазаревић, Гордан Краишник и Дуле Митровић.Фотографија корисника Sladjana Mitrović Lazarević

На почетку вечери председник Завичајног удружења „Озрен земље Немањића“, протојереј Бранимир Петковић, скупа са протојерејима Драганом Станојевићем, Симеуном Продановићем и јерејем Ђорђем Лукићем, освештао је славски колач. Кумови славе били су чланови породице Мијатовић из Тумара а кумство за наредну годину предато је породици Стевановић из Ријечана.

Осмо дружење Озренаца у Цириху, коме је присуствовало више од три стотине гостију, још једном је показало да се родна груда, свој народ и корени, не заборављају, никада и нигдје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *