Корона много више напада мушкарце

Судећи према досадашњем броју заражених и умрлих од коронавируса, ова савремена куга на почетку ове деценије 21. века знатно више погађа мушкарце од жена. Зашто је то тако покушавају да одгонетну дански  научници који се питају да ли то вирус може да разликује полове.

Овом горућемом темoм у тексту под насловом „Коронавирус различито утиче на жене и мушкарце“ бави се „Information“ и изводи закључак из ставова својих саговорника да је то из биолошких разлога, али можда чак и више што мушкарци и жене имају различите обрасце понашања због чега су мушкарци рањивији на инфекцију и болест.

„Наравно, ово је основна ствар о којој треба размишљати у борби против епидемије“, каже  Стен Етхелберг, епидемиолог са Националног института за серум и професор на Универзитету у Копенхагену.

До сада није много истраживања рађено како епидемије утичу на мушкарце и жене, а то је зато што према извештају Светске здравствене организације из 2007. године, између осталог, била потребна и већа сарадња између различитих истраживачких дисциплина, које често делују изоловсано. Али, без дилеме се сада намеће закључак када је у питању коронавирус, да су најтеже погођени мушкарци.

Недавно истраживање кинеске здравствене управе указује да је од 45 000 регистрованих случајева са коронавирусом био подједнак број жена и мушкараца, али гледајући смртност постојала је значајна разлика: 4,7 процената међу мушкарцима и 2,8 процената међу женама.

Подаци из Италије ту разлику још више потврђују. Нарочито у старијим узрастима. Међу оболелима са 80 година живота  било је дупло више мушкараца од жена, а чак три пута више оних са 70 година.

„То може бити зато што више мушкараца има неке друге болести, као што су кардиоваскуларне, болести плућа, различити карциноми, дијабетес “, истиче Етхелберг.

Он додаје да, поред хормонских разлика, постоји и разлика у имунолошком систему мушкараца и жена, јер жене су отпорније зато што рађају. Поред тога, могу постојати и друге биолошке разлике о којима још толико не знамо. На пример, још увек је питање да ли мушкарци имају више ћелија подложних вирусима. То би такође могао бити разлог зашто је више мушкараца него жена инфицирано новим коронавирусом.

Подаци са италијанског института за серум, ИСС, показују да је смртност не само већа међу мушкарцима, већ и број заражених. То је случај и са Данском, а највећа разлика у групи регистрованих случајева је између 40-49 година. У тој групи има три пута више заражених мушкараца него жена.

Ако се погледају све старосне групе у овој острвској земљи из извештаја о епидемиолошком надзору Државног института за серум од понедељка прошле недеље, има скоро двоструко више заражених мушкараца од жена.

„Нешто од тога може се објаснити чињеницом да у овој групи има знатно више мушкараца који су скијали на подручја где се зараза проширила, али ипак је генерални закључак да је у питању нешто друго“, објашњава за Information Стен Етхелберг.

Овaј тренд примећен је и код епидемије САРС-а из 2003. када је стопа смртности је била знатно већа међу мушкарцима. У Хонг Конгу је умрло 22 одсто заражених мушкараца, али само 13 одсто заражених жена. Према Сте ну Етхелбергу још увек се не зна зашто.

Његов закључак је да постоје најмање четири области које нам могу помоћи да схватимо како ковид-19 утиче на жене и мушкарце. Поред имунолошког система, животног стила и основних болести, друштвена улога такође може бити важна.

Иако је мушкарце до сада најтеже погодио коронавирус та слика може да се промени. То каже Кристиан Гроес са Универзитета Роскилд, а разлог налази у чињеници да је више жена изложено могућој инфекцији, јер их знатно више ради у здравственим установама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *