Novak ipak stiže u Ameriku!

Ekskluzivno
Piše: Dr Marko Lopušina

Najpoznatiji Srbin u svetu 11. septembra, kada se igra finale turnira US open, biće u SAD!

-Tog dana postavićemo bistu Novaka Đokovića u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu. Obavestićemo predsednika Džoa Bajdena da je Novak Đoković stigao u Ameriku – kaže Nikola Lončar, idejni tvorac i finansijer ovog projekta. -Svetskom prvaku u tenisu Novaku Đokoviću je zabranjeno da učestvuje na turniru US open. Mi u Teslinoj naučnoj fondaciji smo odlučili da Novak Đoković, najpoznatiji Srbin u svetu, 11. septembra, kada se igra finale ovog turnira, bude u Americi. Tog dana postavićemo bistu Novaka Đokovića u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu.

Lončar, predsednik TNF, koja ima 12.000 članova širom sveta, pun optimizma, ističe da će pozvati američke medije da obaveste Džoa Bajdena, predsednika SAD, da je Novak Đoković strigao u Ameriku.

U anketi sa članovima i prijateljima, Lončar je došao do odluke da na ovom spomeniku u Klivlendu budu ispisane reči samog Novaka Đokovića o njegovoj i srpskoj najvećoj pobedi:

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije

 

“Kada je NATO uništavao moju zemlju Srbiju bez pravnog osnova 1999. godine bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas da kao šampion sveta u tenisu kažem – to uništavanje nije porazilo moj srpski narod i nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni ljudi. To je naša pobeda” – Novak Đoković, 11. septembar 2022. godine Klivlend

Bista svetskog teniskog šampiona je rad vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke. Model u gipsu koji je uradio upravo se nalazi u livnici. Izliven lik Novaka Đokovića u bronzi iz Srbije će otputovati za SAD.

Mikulić je saradnik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, za koju je uradio desetak bisti srpskog genija Nikole Tesle. Ove biste su postavljene u SAD preko Srbije do Turske. Interesantno je da je bista srpskog genija ukradena 2014. godine iz Srpske kulturne bašte i da će ove godine TNF postaviti novu bistu Nikole Tesle u Klivlendu.

Od 1923. godine u Klivlendu, Ohajo. postoji Park nacija sa kulturnim baštama 120 država. Iz toliko zemalja sveta i nacija su stanovnici ovog grada, nekad poznatog po automobilskoj i čeličnoj industriji. Između dva svetska rata je postojala i Jugoslovenska kulturna bašta, koja je imala jedan spomenik Svetoga Save. Posle raspada SFRJ ova bašta je predata Sloveniji, a Srbija je dobila svoj deo parka.

Od 2008. godine postoji Srpska kulturna bašta, u kojoj su postavljene skulpture kralja Petra I Karađorđevića, Petra II Petrovića Njegoša, patrijarha Pavla, Nikole Tesle, Mihajla Idvorskog Pupina, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Vuka Stefanovića Karadžića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Nadežde Petrović i Desanke Maksimović.

-U ovom međunarodnom klivlendskom vrtu naša Srpska kulturna bašta je najlepša. Pored cveća i srpske trave na travnjaku, ovde su spomenici i biste jedanaest srpskih velikana, ali i svetskih ličnosti, koje su obeležile istoriju čovečanstva – kaže Aleks Mačeski, osnivač i glavni donator ovog srpskog parka, počasni konzul Srbije u državi Ohajo.

Poslednja među velikanima postavljena je u julu mesecu prošle godine bista pesnikinje Desanke Maksimović. Na postamentu biste je između ostalog zapisano da „njen rad naglašava praštanje, saosećajnost i ljubav“, što je u saglasju sa krilaticom svih kulturnih bašti – „Mir kroz uzajamno razumevanje“.

Da bi se obezbedila sredstva za obogaćivanje i održavanje bašte, Mačeski svake godine organizuje donatorski „Srpski golf izlet“. Tako je bilo i dan pre otkrivanja Desankine biste.

-Mi na donatorskoj večeri i dobrotvonim prilozima sakupimo u naš fonda za srpsku baštu oko 12.000 dolara. Kako biste budu i skuplje nego što mi imamo para, onda čekamo i godinu i po dana dok sakupimo dovoljno dolara da možemo da finansiramo izradu nove biste – otkriva nam Aleks Mačeski, inače, bivši izdavač, predsednik i glavni izvršni direktora lista „Plejn diler“, koji je devedesetih jedini u SAD objavljivao istinu o srpskom narodu.

Srpska kulturna bašta u Klivlendu je srpski  muzej na otvorenom. Bilo je predloga da spomenik dobije sveti Nikolaj Velimirović, koji je radio na formiranju Srpske pravoslavne crkve u SAD. Međutim, vladike SPC u Americi nikako da nam daju blaglslov za ovaj poduhvat.

Ima predloga da svoju bistu u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlednu dobije i Đorđe Šagić, prvi srpski doseljenik u SAD davne 1814. godine. Šagić je osnivač prve srpske crkve Sveti Sava u Džeksonu. Njegova bista će biti postavljena posle spomenika najpoznatijim Srbima na svetu – Nikoli Tesli i Novaku Đokoviću. Tesla ima 33 spomenika i bisti u dvadeset država sveta. A Novak Đoković će imati samo dve biste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *