Čudo prirode: Jezero usred mora!

Јezero Mir nalazi se usred mora i čudo je prirode, gde voda dostiže preko 30 stepeni, sa okolnim pejsažima deluje čarobno, a nalazi se  na Dugom otoku u Jadranskom moru.

Park prirode Telašćica je uvala u jugoistočnomu delu Dugog otoka. Obuhvata jedan od najvećih i najlepših zaliva Jadranskog mora, s mnogobrojnim ostrvcima, slikovitim hridima i uvalama. Na zapadnoj obali nalazi se jezero Mir, koje je slanije od mora – što duguje podzemnim kanalima kojima je povezano s morem. Salinitet mu je uglavnom viši od okolnog mora, kako zbog izražene zatvorenosti jezera, tako i isparavanja vode.

Dužina Mira je otprilike 900 m, a najveća širina oko 300 m. Najveća dubina je 6 m. Sa spoljašnje strane uvale litice prave najveći jadranski klif, gde se gnezdi sivi soko. Oko jezera možete videti i pokojeg magarca, a zaronite li, videćete sunđere i korale, piše Pun kufer. Mir je dom i brancinima, puževima, rakovima, čak i jeguljama što narastu i do tri kilograma.

Za vreme velikih vrućina Mir ne donosi osveženje. Leti se temperatura vode penje do 33 stepena, pa je jezero leti toplije od okolnog mora. Zimi je, opet, hladnije, što je posledica plitkoće jezera.

Do Mira možete doći iz ribarskog mestašceta Sali koje je najbliže naselje Parku prirode. Do njega vode i direktne brodske linije iz Zadra, a dolazi se i iz Brbinja na severnom kraju Dugog otoka. Oko jezera vodi i staza kojom vredi prošetati, kako zbog predivnog pogleda, tako i opojnog mirisa mediteranskog bilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *