Не дајмо своје за своје!

Српски православни епископи Сједињених Америчких Држава придружили су се верницима и лидерима српске заједнице у САД у противљењу предложеној подели Косова и Метохије.

У саопштењу српских владика се наводи да се „чврсто и недвосмислено“ противе предложенoj подели Космета, „нашем духовном, историјском и културном језгру, са којим смо нераздељиво везани“.

„Изражавамо такође и нашу забринутост за непрестане јавне нападе и кампању клеветања усмерених против епископāи свештенства наше Цркве, од стране оних који се за поделу залажу. Подсећамо све стране које хоће да утишају глас Цркве, на битне одлуке Потомске Декларације, донете на завршетку недавно одржаног Министарског самита за унапређење верских слобода у Вашингтону, који је између осталог потврдио следеће: „Лица која припадају верским заједницама као и неверници, имају право да слободно учествују у јавним дискурсима њихових дотичних заједница” (26. јула 2018).

Потврђујемо и нашу непоколебљиву подршку Поруци Светог Архијереског Сабора Српске Православне Цркве о Косову и Метохији, једногласно усвојеној 10. маја 2018. године, од стране свих епархијских архијереја наше Свете Цркве, у којој се, поред осталог, јасно каже:

У јавности се и даље сусреће идеја о подели Косова и Метохије између Србије и самопроглашене „косовске државе“. Притом се, свесно или несвесно, пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавање „независне државе Косово“ и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела Косова и Метохије аутоматски био остављен на милост и немилост режиму такозване државе Косово, изложен погрому сличном оном из марта 2004. године или, под притиском и тихим терором, био присиљен на егзодус“, наводи се на крају саопштења које су потписали епископи Максим, западноамерички, Лонгин новогачанички-средњеамерички и Иринеј, источноамерички.

Писање овог текста реализовано је у оквиру пројекта „Српска заједница у Америци са посебним освртом на Србе и њихове храмове на Флориди“, који је финасијски подржала Управе за дијаспору Министарства спољних послова Србије. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *