Нова књига Душана Марића: Бордо џемпер моје мајке

Душан Марић

Данас је из штампе изашла нова књига новинара Душана Марића. Ово је девета књига дугогодишњег сарадника портала Тамо далеко.

За разлику од првих осам књига, у којима је описивао страдање српског народа у ратовима који су деведесетих година прошлог века вођени на развалинама Југославије, Другом светском рату и у фашистичкој агресији НАТО на СР Југославију, аутор се у новој књизи у подједнакој мери бави ратним и мирнодопским темама.

Од тога како се као ученик петог разреда са вуком отимао око јагњета на планини Хрбљини и улоге ђачке симпатије „Снежане Ђ. и њеног прћастог носа“ у његовом животу, преко прича о људима и крајевима, најчешће онима са Купрешке висоравни, до живописних репортажа са Косова и Метохије, са Кајмакчалана или из Јасеновца.

Мајка Стана и отац Зарија, аутора књиге и дугогодишњег сарадника портала Тамо далеко

Књигу „Бордо џемпер моје мајке“, што наговештава и њен наслов, почиње са причама чији је главни јунак његова пре две године преминула мајка Стана, а завршава ратним и послератним догодовштинама завичајних јунака Давида Малеша Даче, Миле Малеша Гарана, Бранка Кнежића Кркана, Недељка Карана Ћанћила, Митра Марића Димитрића и других, који по хумору подсећају на Николетину Бурсаћа, Пепу Бандића, Јовицу Јежа и друге крајишке ликове из прича Бранка Ћопића.

Причама Злочин у Вилиним кућама, Крвави Божић у Занаглинској шуми, Ој колико носиш успомена, Врбас водо ладна и студена или Дани када је горео камен, Марић оставља детаљно сведочанство о рату који је у БиХ вођан од 1992. до 1995. године и ратним злочинима које су купрешки Хрвати починили над својим комшијама Србима, али одмах затим у причама Звонко Куна и пушка у гепеку мог аутомобила, Лепа Хрватица и заседа у Злоселима и Сећање на Жану Павковић, са топлином пише о Хрватима из Купреса и Западне Херцеговине, који ни у та тешка времена, ни после још једног несрећног међусобног ратовања, нису изгубили чојство и рушили мостове између две гране истог националног стабла.

Од 40 засебних прича најпотреснија је Врисак мале Мирјане, болно сведочанство о упаду исламских злочинаца, муџахедина у једно мирно босанско село и силовање и клање деветогодишње Мирјане Драгићевић, пред очима њене мајке и малолетног брата.

Осим увек актуелних тема из последњих ратова, Купрешаке, Бугојанце и остале Крајишнике ће свакако највише интересовати приче о лепим и страдалним селима Вуковску и Доњем Маловану, Бугојну, цркви у Благају или манастиру Глоговац код Шипова, као и сећања на младост и чобанске дане које је описао у причама Смрти у мећави, Запис на камену или Ђурђевдан у опустјелом завичају.

Купрешка висораван била је поприште велике битке у рату деведесетих година прошлпг века

Пре ове, аутор је објавио осам књига. Прве четири књиге, Куће на које се смрт навадила, књига прва, Куће на које се смрт навадила, књига друга, Роду на памћење и И јунаци и јадници,  су трагичне приче о страдању српских породица из Републике Српске, Републике Српске Крајине и  Србије из којих су у ратовима од 1991. до 1999. године погинула два, три или четири брата.

Главни јунаци Рано истргнутих божура су војници и полицајци из Велике Плане који су погинули у одбрамбено-отаџбинским ратовима од 1991. до 1999. године. Остављене косе су сведочанство о геноциду који су од 1941. до 1945. над купрешким Србима починиле хрватске усташе и историји Благаја код Купреса у Другом светском рату. Синови Виторога су дневник рата на Купрешкој висоравни од 1991. до 1996. године а књига Битка за Купрес је лични дневник из последњег рата.

Марић је у рату у Хрватској и БиХ провео четири године, прво као добровољац у јединицама ЈНА и Милиције Крајине а затим као официр Војске Републике Српске. Највећи део времена у 7. купрешкој моторизованој бригади, једној од најбољих јединица генерала Ратка Младића,  у којој је командовао извиђачко-диверзантском четом, познатом под именом „јутеловци“, Борбеном групом Мрачај и Борбеном групом Велика Плазеница.

Од завршетка рата у БиХ живи у Великој Плани, у којој сада обавља функцију председника Скупштине општине а већ трећи пут, на предлог Српске напредне странке, народни је посланик у Скупштини Србије.

Поглед на Купрешко поље у коме данас готово да и нема Срба

Књигу можете наручити код аутора, на телефоне 064 316 78 06 и 062 80 80 874.

Насловна фотографија: Ћемалић родно село Душана Марића и корица најновије књиге

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *