Руси први у свету регистровали вакцину

Председник Русије Владимир Путин објавио је да је у Русији регистрована прва вакцина против вируса корона и да је једна од његових ћерки примила ту вакцину.

„Колико знам, јутрос је, први пут у свету, регистрована вакцина против вируса корона“, рекао је Путин на састанку са члановима владе.

Председник је истакао да зна да вакцина делује прилично ефикасно, формира се стабилан имунитет и прошла је све неопходне провере. Путин је рекао и да очекује масовну производњу руске вакцине против вируса корона у најскорије време.

„Надам се да ћемо у најскорије време моћи да покренемо масовну производњу и то је оно што је важно – масовна производња овог лека. Тако да би сви који то желе, наравно, то треба да ураде искључиво добровољно, о чему сам већ говорио више пута, сви који желе могли да искористе развој и достигнућа наших стручњака, наших научника“, рекао је Путин и додао:

„Једна од мојих ћерки је примила такву вакцину. У том смислу је учествовала у експерименту. После прве вакцинације имала је температуру 38, сутрадан нешто изнад 37 и то је то. Након друге вакцине, друге вакцинације, температура јој је такође мало порасла, а затим спала. Осећа се добро, а титри су високи“.

Руски лидер је захвалио свима који су радили на првој вакцини и истакао да је то веома важан корак за цео свет. Председник је изразио наду да ће и друге земље, следећи Русију, направити вакцине против вируса корона и да ће се на светском тржишту појавити довољно препарата који ће моћи да се користе.

Министарство здравља Русије регистровало је прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције (ковид 19), коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *