Помолимо се за прави избор патријарха

Пише: Прота Ненад Илић

Сутра је Изборни Сабор Српске Православне Цркве.

Не стишавају се расправе оних који се брину да власт хоће да стави шапу на Цркву, и оних који сматрају да неке друге снаге желе да имају уплив у Цркви.

Брину се и национални и интернационални, и верујући и атеисти и агностици… Брину се људи и да ли ће апостолски жреб, избор Духом Светим једног од три кандидата бити апостолски или ће нешто бити намештено.

Сви се брину.

Брига говори да је међу нама веома страдало поверење. Има због чега. Много је грешака и много злоупотреба, људи су кварљива роба и кад су црквени.

С друге стране – брига ничему не води.

Губитак поверења у људе, води и губитку поверења у Бога. Људи су и апостоли и светитељи и сви који воде Цркву данас. И ми.

Понављамо да ће избор бити у Духу Светом. Али биће преко људи. И зло и добро у овом свету Бог је оставио да буде преко људи.

Многи искрени верници питају – а да ли има нека молитва којом можемо да се молимо сутра да архијереји направе прави избор?

Не знам неку такву посебну молитву, али сигурно неће погрешити они који се помоле Духу Светом. Јер сад већ нема другог начина да на догађаје у крипти Храма Светог Саве нашом љубављу утичемо. Да се помолимо оном кратком, познатом молитвом.

„Царе Небески, Утешитељу, Душе Истине Који си свуда и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас сваке нечистоте и спаси Благи душе наше.“

Замислимо само да сутра у време заседања Сабора милиони Срба престану да се брину и само се помоле Светом Духу да направи прави избор… Мислите да то не би имало посебну снагу која би растерала све сенке са Цркве – Иконе Христове?

И да пожелимо нашим владикама снагу и одговорност да у Светом Духу да Црква остане аутономна у односу на светске власти, изнад сваке страначке политике, да не буде државна него народна и изнад народа, свечовечанска, Бог у историји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *