Његошев Горски вијенац и у стрипу

Једно од највећих књижевних дела наше књижевности и културе, „Горски Вијенац“ Петра Петровића Његоша, добио је и своју верзију у стрипу!

Издавач: Илија Мировић

Иако ове јесени неће бити традиционалног међународног Сајма Књига, домаћи љубитељи девете уметности ипак неће бити ускраћени за нове стрипске наслове међу којима посебно место заузима стрип адаптација Нјегошевог Горског Вијенца.

Суботички ликовни уметник Геза Шетет упустио се у прави уметнички подухват претворивши бесмртне Његошеве стихове у стрипске цртеже док је насловну страну урадио Жељко Пахек. Издавач стрипованог Горског Вијенца је београдска Форма Б.

Директор Форме Б Илија Мировић каже да је већ дуже време планирао да објави стрип варијанту Горског Вијенца али да није могао да нађе уметника који ће то да преточи у стрип.

-Разговарао сам са више наших стрип цртача али из разноразних разлога нисмо успели да се договоримо о сарадњи. Онда сам се сетио Гезе који је урадио већ за Форму Б Књигу о Јову и помислио да би био право решење за Горски Вијенац. Геза Шетет је годину дана радио на овом стрипу и добили смо издање са којим сммо презадовољни а у плану је и стрип адаптација Луче Микрокозме.

Мировић истиче да је посебна вредност стрипа Горски Вијенац то што се на његовим страницама налае сви Његошеви стихови из овог монументалног дела.

-Све што је Његош написао у Горском Вијенцу налази се као текст у нашој стрип верзији укључујући и увод, Праху оца Србије, посвету Карађорђу. Ово је и прилика да се кроз обакво стрип издање и млађе генерације упознају са бесмртним и ванвременским Његошевим делом. Најавио бих да ће се ускоро појавити и латинична верзија стрипа Горски Вијенац који је цртао Микица Ивановић.

Илија Мировић каже са великим задовољством да ће један примерак стрипа Горски Вијенац као и оригиналну таблу поклонити митрополити црногорско-приморском Амфилохију Радовићу уз жеље за брзо оздављење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *