Nepoznato iz istorije: Zloglasni Himler u Čačku

Najveće zlo nacizma, možda i veće od samog Hitlera, Hajnrih Himler došao je na jedan dan u okupiranu Srbiju 1942. godine, u Čačak, u grad koji se nikad nije pominjao kao mesto u koje stopom kročio. Zločinac je ipak ovde došao kako bi nadgledao početak „delovanja“ najubilačkije formacije „Princ Eugen“ koju je okupacija donela, posle Pavelićevih ustaša.

Pre tri godine sam napisao možda i najznačajniji status u ovom digitalnom igrokazu. Značajan za domaću istoriju zbog svega o čemu gromoglasno govori u jakoj tišini kojom je ovo otkriće ostalo okruženo. Evo tog teksta:

„Jedna istorijska zagonetka – gde je sve u Srbiji bio Hajnrih Himler, vodja SS-a?

Pripremajući nedavno jedan tekst o okupaciji Srbije u Drugom svetskom ratu, ljubaznošću jednog vrsnog poznavaoca tog perioda, bio sam upućen na NARA arhiv u kome se nalazi obilje nacističkih fotografija snimljenih izmedju 1941. i 1944. godine u nasoj zemlji.
Слика може припадати текст који гласи „SS-K ss-KBHomann SS- Homann SS www.kriegsberichter-archive.com www. Photo: US National Archives and Records Administration (NARA)“

Jedan od ključnih albuma koji je snimio „ratni dopisnik“ SS, izvesni Homman, odnosio se na posetu ozloglasenog ratnog zlocinca Hajnriha Himlera, vođe SS-a, vojno-okupacionoj oblasti Srbija u oktobru 1942.

Himler je doleteo avionom Ju52 na jedan dan iz Trećeg rajha u grad Kraljevo gde je prisustvovao ceremoniji ispraćaja tek formirane 7.Waffen SS divizije „Princ Eugen“ u napad na formacije srpskih ustanika na planini Kopaonik pod komandom majora kraljevske jugoslovenske vojske Keserovića.

Svi nemački dokumenti govorili su da je Himler došao u Kraljevo, pozdravio esesovce, organizovao večeru za oficire jedinice i vrh SS-a u sastavu okupacionih snaga u Srbiji, i ujutru odleteo natrag u Nemačku. To je bila jedina istorijska epizoda u kojoj je posle Hitlera najviše rangirani nacista došao u Srbiju, i događaj velike važnosti u sklopu Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Osim Himlera na teritoriju nekadašnje zemlje jedino je, i to takođe na jedan dan, došao sam Hitler, u grad Maribor u Sloveniji.

S obzirom da je divizija Princ Eugen tom prilikom ispraćena u borbu protiv „četnika“, posle rata je čitav taj događaj bio potpuno zamračen i izbrisan jer se nije uklapao u crno-belu sliku rata kakva je nametnuta posle 1945. godine.

Međutim, u tom foto albumu SS-ovca Hommana dve fotografije mi nisu davale mira. Verovalo se da su i one snimljene u Kraljevu, i ni po čemu nisu odavale da ipak kriju jednu potpuno nepoznatu istinu. Detalj je bio u zgradi u pozadini: veliko raskošno zdanje nije ličilo na bilo šta što je ikad postojalo u Kraljevu.

Nakon što sam se inicijalno raspitivao, dobio sam mnoštvo različitih odgovora, od toga da je to zdanje Poljoprivredne škole u Kraljevu, pa muzeja, fakulteta, itd, do toga da je velika zgrada srušena u bombardovanju Kraljeva 1944. Svaka detaljna analiza je ukazala da ništa što danas postoji u Kraljevu ne odgovara zgradi sa SS fotografija, dok su stari predratni snimci iz vazduha jasno pokazivali da pre rata ništa slično nije tu postojalo, takvog oblika i ne male veličine.

Опис фотографије није доступан.

Dakle, jednostavno rečeno, Himler je bio još negde u Srbiji tog dana. Ali – gde? Pregledale su se slike starih škola, sudova, gradskih kuća u Kragujevcu, Kruševcu, Topoli, Vršcu, Pančevu, svuda gde je postojala šansa da je Hajnrih Himler mogao da bude. I ništa se nije uklapalo.

Zagonetka je bila sve zamršenija kako je vreme prolazilo, ali i sve izazovnija. Da li je zdanje bilo bolnica, gimnazija, sud ili, možda – kasarna?

Tu je ležao odgovor: pretražujući stare razglednice kasarni po Srbiji našao sam posle kraće potrage onu za koju nije bilo sumnje da prikazuje istu zgradu kao onu iza Himlerovih leđa na SS snimku iz 1942.

Reč je o nekadašnjoj kasarni u gradu koji i nije baš toliko blizu Kraljeva, i u čijim analima nema nikakvih naznaka da je u njemu boravio drugi čovek Trećeg rajha, monstrum koji je vodio čitavu nacističku mašineriju smrti koja je u masovnim zločinima i koncentracionim logorima ubila desetine miliona ljudi tokom 12 godina koliko su nacisti upravljali Nemačkom i porobljenom Evropom.

Tako da mogu da objavim i u srpsku istoriju večeras unesem jednu novu i ne tako beznačajnu fusnotu: Hajnrih Himler je 18. oktobra 1942. godine bio u gradu Čačak u zapadnoj Srbiji. Da se zna i upiše. Forenzički dokazi su u priloženim slikama i razglednici“.

Tekst: Bane Gajić, poznati srpski publicista

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *