На Флориди и деца у трци за Часни крст

Српска православна црква прославила је широм света Богојављење је празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија и проповедање хришћанске вере. Ове године тај празник је на Флориди обележен свечаније него раније. У три приморске парохије, по благослову надлежног владике Иринеја, пливало се симболичних 33 метра за Часни крст.
Најмасовније је било у Мајамију где су службу и такмичење по трећи пут заредом организовали свештеници српске и руске православне цркве, прота Милан Крстић и архимандрит Александар Белов. У пливању је учествовало преко 30 такмичара, а најбжи је био Милош Марковић, који је победио и 2017. године.
У Норт Порту, како нас је обавестио свештеник Саша Ђурђевић, међу пливачима било је и седморо деце, међу којима Радмила, Јован и Марија Ђурић, Анастасија и Савина Ђурђевић, Мика и Изабел Рекић. Најбржа је била једанаестгодишња девојчица Мија Крекић, родом из Добоја.
Пливање за богојављенски Часни крст по први пут је организовано у Саинт Петерсбургу. Према крсту, кога је у Мексички залив потопио свештеник Драган Зарић запливало је 30 најхрабријих. Навијачка публика на обали је била бројнија. До крста су први допливали Стефан Благојевић и Јован Зарић. У пливању је учествовала и једна девојка, Снежана Гаврић, која је на поклон добила икону.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *