Како учити српски језик у дијаспори?

У Лондону је одржана дводневна Конференција о методама предавања српског језика у дијаспори. Интерактивну радионицу, заједнички су водили представници Радне групе за српски језик у Великој Британији и представници „Азбукума“ из Новог Сада. Под једним кровом окупили су се скоро сви предавачи и наставници српског језика из свих делова Велике Британије.

Радионица у Лондону резултат је напора дијаспоре у Великој Британији да се успостави програм предавања српског језика који би био адекватан демографској структури као и да се надомести недостатак релевантне британске квалификације у домену познавања српског језика.

Организација Српски сити клуб
ДРАГОЦЕНО ИСКУСТВО: Чланови Српског сити клуба из Лондона

Основна жеља је да програм учења језика доведе до дипломе која би била препозната и прихваћена од стране државе Србије, и тако потенцијално омогућила полазницима даље школовање или проналазак запослења у Србији, кажу у организацији „Српски сити клуб“. Тим „Азбукума“ који српски језик од 1995. године предаје страним држављанима који живе, уче или раде у Србији био је од велике помоћи указујући на постојећи наставни програм и материјале које користе за наставу у дијаспори, а у складу са међународно признатом европском скалом изучавања језика.

-Ово је одлична прилика да се програм још више оптимализује и усклади са међу народним стандардима учења језика као другог или нематерњег језика. Као и у другим нашим срединама у дијаспори, у Великој Британији постоји дефицит локално базираног наставног кадра, чији проналазак, мотивација за рад и обука су од пресудног значаја за одржавање континуитета предавања српског језика у нашој средини – изјавила је Наташа Кочиш из организације „Српски сити клуб“ из Лондона.

-Радионица није алтернатива другим пројектима, покушајима и плановима на одржавању учења српског језика који нам долазе из матице нити из других средина где живи наша дијаспора. Она је пример несебичног залагања великог броја наших људи и стручњака у Великој Британији да се установи модалитет предавања српског језика у складу са програмом Азбукума – наводе из организације „Српски сити клуб“.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *