Гениза за пример Србима!

Међу херојима и жртвама Јевреја страдалих у Првом светском рату, почивалишту обичних и необичних људи добро знаног сефардског гробља у Београду, налази се и једно скровиште, које би могло да послужи као пример и српском народу о томе како се брине о светињама и светим књигама.
Резултат слика за гениза на јеврејском гробљу у београдуТо је гениза (на хебрејском значи похрањено) смештена у централном делу гробља, споменик украшен књигама са епитафом на коме пише: „Скровиште старих неупотребљивих светих књига и ствари које су укопане по прописима јеврејског закона из 1894. године“. Овде су похрањене свете књиге као што је Тора, али и молитвеници и бројни предмети који више нису за употребу, а садрже Божје име.
По јеврејским законима такве књиге је забрањено бацати у смеће, а Јеврејима је запрећено не смао да поштују Бога, него и места и предмете који су са њим повезани. Забрана се односи и на књиге које садрже десет Божјих имена и друге књиге било да су написане на хебрејском или неком другом језику.
Поред Београда једна гениза налази се и у Нишу, коју су сасвим случајно 2006. године открили млади Јевреји из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, који су учествовали у ацији сређивања меморијалног комплекса нишког јеврејског гробља. Ипак, највећа и најпознатија гениза је она која се налази у каирској синагоги и у њој се чува више од 280.000 јеврејских рукописа и фрагмената из периода између деветог и деветнаестог века.  Ови документи расветлили су многе догађаје из историје Јевреја.
Радио Слободна Европа направила је занимљив прилог о генизи на београдском сефардском гробљу. Погледајте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *