Златне руке српског вајара из Милвокија

Пише: Здравко Елез

Марк Шијан (72) је амерички Србин из Милвокија за кога у Србији готово и да нису чули. Он је вајар са златним рукама, хиперреалиста и његове скулптуре налазе се у многим галеријама широм света, а за оно што ради оцењен је од стране уметника и критичара најпрестижнијих уметничких часописа највећом оценом. Шијан је, дакле, први на листи 20 најбољих у свету и заиста нема му равног.

У његовој биографији, из пера Џека Пирсона, забележено је једна несвакидашња анегдота, која можда на најупечатљивији начин говори о уметничкој величини Марка Шијана. Страствени колекционар хиперреалистичних склуптура Херб Кохл, власник Милвоки Бакса, у предворје Висконсин арене поставио Шијанову скулптуру човека из обезбеђења који седи код прозора према рецепцији. Готово сви који ту пролазе му се обраћају и поздрављају га, а велики Мајкл Џордан приликом једног гостовања се поприлично наљутио на Шијановог јунака, јер га је „игнорисао“ и није одговарао на његова питања. Он се због тога чак пожалио службеницима.

knelling„Постоји још једна стражарска скулптура слична оној у предворју Висконсин арене. Заиста ценим колико су ми обојица пружила, али с друге стране, имају тенденцију да дају погрешан утисак о мом раду. Створио сам стотине скулптура у стотинама различитих промена које су биле и изложене у галеријама и музејима широм света, али једине које већина људи у Милвокију види су та два чувара „, рекао је Пирсону, Марк Шијан.

Његове скулптуре толико су уверљиве да многи посетиоци галерија у којима се налазе не верују да нису живи људи. Једна од таквих чува се и у Музеју америчке уметности у Конектикату такође човека из обезбеђења на кога се бројни псетиоци често жале на грубост, јер му се узалуд обраћају, а он не жели са њима да разговара. Свет се диви кипу Давида, али питање је како би се Микеланђело осећао да стане поред једног од кипова Марка Шијана.

И мада се од уметника овог профила очекује да прави ликове попут Мерлин Монро или рецимо некога познатог из света политике, овај невероватни уметник углавном прави скулптуре обичних људи, а међу њима је и склуптура њeговог брата Ленса Шијана, који је погинуо у вијетнамском рату зашто је постхумно одликован Медаљом за храброст. Марк Шијан ретко се појављује у медијима и мало о себи прича, али ипак често истиче као је, иако рођен у Милвокију, поносан на своје српско порекло и корене.

workШијанов Студио налази се у малој споредној улици у Милвокију и до њега води мала утабана стаза. У њему борави и дан и ноћ, ствара своје ликове, а за само један треба му од од пола године до чак пуних 12 месеци. Окружен је тишином и самоћом без које, каже, не би могао да ствара.

Како даље бележи Џек Пирсон, свака Шијанова скулптура има своју животну причу као што је о једном од старијих афричких просјака, који лежи на земљи и моли за храну. Шијан му је испричао како је видео тог човека у једном малом афричком селу, пришао му и питао га да ли може да га фотографише и направи његову скулптуру. Наравно, просјак није могао да одбије његову велику понуду.

Данас његове скулптуре красе галерије, музеје и бројне изложбене просторе широм света. Има их од Вашинктона до Сан Франциска, од Филаделфије до Милвокија, Флориде, уздуж и попреко по Европи, Азији, Блиском Истоку… До сада је имао више од 60 музејских изложби што је заиста достигнуће за дивљење, имајући у виду време које је потребно да би се извајала само једна скулптура.

Познаваоци лика и дела овог уметника кажу да његови радови морају да се виде, јер их је напросто речима немогуће описати. О његовом раду данас уметнички свет говори у суперлативима и са дивљењем. Од Бруса Хеландера, човека Националне службе за уметност Беле куће читамо:

cornered„Хиперреализам је ушао у моду седамдесетих година прошлог века радовима Дуанеа Хансона, чија је рекреација свакодневних људи била у својој класи. Уметник Џон Де Андреа је корак напред наставио са стварањем фигуре у њиховом природном стању. Данас је скулптор Марк Шијан постао један од најуспешнијих и најиновативнијих уметника на свету. Његов рад донео је хипер-илузију као још једну естетску компоненту у модерну фигуративну скулптуру која се обиљежава у музејима и галеријским изложбама широм света“.

Луис Зон, извршни директор познатог Бутлер института за америчку уметност, каже да „то није само техничка изврсност рада… његове изузетне скулптуре заслужују да се укључе у најбољу наративну уметност модерне ере. Једноставно нисам могао похвалити уметнички таленат више ентузијазмом“. Ту су и оцене бројних других светски познатих и признатих људи из света уметности да је Шијан један од највећих уметника нашег времена, да су његове скулптуре магичне… На бројним сајтовима за трговину уметничким делима Шијанове скулуптуре достижу заиста вртоглаве бројке изражене у америчиим доларима што такође довољно говори о његовом стваралаштву.

Ево још неколико биографских података. Марк Шијан родио се у Милвокију 1946. године. Похађао је школу за учитеља, волео је спорт. До своје двадесете године живота није ни размишљао да ће се бавити вајарством, а љубав се родила током његових часова у школи везаних за уметност.

„Свет образовања је изгубио је можда доброг учитеља, али је свет уметности добио генија“, закључује биографску причу о Марку Шијану, америчком Србину, Џек Пирсон.

Погледајте део богатог стваралачког рада Марка Шијана од кога застаје дах у следећем видео прилогу:

*Ова прича објављена је уз подршку и помоћ Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије у оквиру пројекта Српска заједница у Америци, с акцентом на Флориду

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *