Kros srpske dece u Danskoj ulepšao i Marko Kraljević

Piše: Zdravko Elez

Srpska mladost iz Danske sa mamama i tatama sa stadiona Selskov u gradiću Hilerod, nedaleko od Kopenhagena, danas je poslala lepe slike bakama i dekama u otadžbini. Po pravom letnjem i sunčanom vremenu, što se u ovo doba godine ljudi u državi na obalama Baltičkog i Severnog mora ne mogu često pohvaliti, okupili su se ovde na tradicionalnom 21. krosu RTS-a da se nadmeću za trofej „Đorđa Čululejevića“, ali i da se druže kroz sport, pesmu, igru i zabavu.

Na startu se pojavilo više od 40 dečaka i devojčica, a vredni organizatori na čelu sa dugogodišnjim predsednikom Borisom Keserićem, Ambasadom Srbije u Kraljevini Danskoj i Dečijim kulturnim centrom Beograda, potrudili su se da im ulepšaju i „drugo poluvreme“ i prirede bogat program.

Od jutarnjih časova sve je vrvelo od dečije graje na stadionu Selskov. Mališani su bili nestrpljivi u isčekivanju trka, a vrhunac je bio kada je srpski konzul u Danskoj Biljana Ranković pozdravila decu i rekla da „igre mogu da počnu“. Dečaci i devojčice nadmetali su se u 12 različitih kategorija  u zavisnosti od godina, a prestižni trofej „Đorđa Čululejevića“, firme Unilines, koju danas vodi njegova supruga Jovanka i koja je dugogodišnji generalni sponzor krosa RTS-a u Dasnkoj, osvojili su: Aleks Burić, Filip Jović, Kleopatra Kvinder, Nemanja Ćurguz,  Kaja Barbulović, Luka Barbulović i Aleksandar Bogdanović. Diplome za učešće i očuvanju ove lepe tradicije dobili svi učesnici.

Karavan srpske mladosti potom se preselio u Gronevang školu gde je u njihovu čast priređen bogat kulturno-umetnički program. Prvo ih je pozdravila ambasadorka Srbije u Danskoj Jasmina Mitrović Marić.

-Naša predivna deca u dijaspori nikako ne smeju da zaborave da govore svojim lepim i dragim sprskim jezikom i da pišu lepa divna ćirilična slova. Jer Srbija nije ništa drugo nego ova lepa šarenica koju ovde vidite i pokazala na raskošne narodne nošnje u koje su bili obučeni folkloraši ansambla „Opanak“.

Ona je istakla da je ponosna na našu dijasporu u Danskoj, da su vrata ambasade svim ljudima koji ovde žive uvek otvorena, a prisutnu decu i njihove roditelje pozvala da igraju pevaju, ali da nikada ne zaborave odakle su i da vole svoju Srbiju.

Na scenu su potom istrčali igrači KUD „Opanak“, koji ovde postoji punih pet godina, a nastao je, kako reče Jasmina Genčić, slučajnim susretom srpskih studenata na ulicama Kopenhagena. Danas broje oko 70 članova, podeljenih u dve dečje i dve grupe odraslih. Izveli su prvo kola Raške uz zdravicu iz Niša, kola iz Vranja i igara iz Kobišnice, a svoj nastup začinili su spletom igara iz Šumadije, pozdravljeni burnim aplauzom.

A onda iznenađenje ovog gotovo celodnevnog druženja susret sa Markom Kraljevićem srpskim junakom iz srednjovekovne istorije, koji se pojavio u živopisnoj nošnji i sa buzdovanom. Reč je o predstavi Avanture Marka Kraljevića koju je izveo glumac Goran Joksić po tekstu znamenitog srpskog dečijeg pisca Slobodana Stanišića. Ova predstava poklon je našoj deci iz Danske Beogradskog dečijeg kulturnog centra, koji uspešno vodi Dragan Marić.  Sa velikom pažnjom deca su slušala o dogodovštinama iz života velikog junaka.

Puni utisaka mališani i njhovi roditelji su se posle predstave svi zajedno slikali sa glumcem Joksićem, koji je pobednicima trka uručio pehare, a svim učesnicima diplome. Na kraju je žrebom petoro takmičara izabrano za odlazak u kamp dijaspore „Požarevac 2023“ od 7. do 15. jula ove godine.

Delić atmosfere sa nastupa folklornog ansambla „Opanak“:

Veredne domaćice deci su pripremile i ručak, a Boris Keserić ih je poslužio i svojom šunkom, kao dokazom da se i u Danskoj pravi ovaj odličan specijalitet po srpskoj recepturi.

Sudeći po današnjem bogatom i sadržajnom druženju Srbi u Danskoj ne treba da se plaše da će ostati bez naslednika, čuvara srpskih korena, jezika, pisma, kulture, običaja i tradicije i da će ako se i  ne vrate u zavičaj svojih baka i deka otadžbina u njima imati istinske ambasadore.

Pogledajte još fotografija u galeriji:

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *