Hiljade plivača za Časni krst širom otadžbine i dijaspore

Širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore na Bogojavljenje tradicionalno je organizovano plivanje za Časni krst.

Plivanje za časni krst, višegodišnja tradicionalna manifestacija na praznik Bogojavljanje, održala se i ove godine na jezeru Gazivode, a do krsta je prvi doplivao Aleksandar Kasalović iz Severne Mitrovice.

Iako je je eparhija raško-prizrenska najavila da ove godine neće organizovati plivanje za časni krst, organizaciju je na sebe preuzeo Dom kulture „Stari Kolašin“.

Odziv građana je ove godine bio veliki, pa se za plivanje prijavilo 224 ljudi. Nakon pevanja rodoljubivih pesama i bakljade, oni su zaplivali za časni krst, a prvi je doplivao mladić Aleksandar Kasalović koji je kazao da je ovo plivanje posvetio ljudima ubijenim u Banjskoj .

„Ovo je moje prvo plivanje u životu i vrlo je značajno za sve nas sa Kosova. Plivanje je posvećeno našoj braći koja su nastradala u Banjskoj. Ovo je samo očuvanje same naše vere na KiM, same naše hrišćanske vere. Plivanje je veoma posebno i samo Bogojavljanje je posebno“, kazao je Kasalović.

Tradicionalno se u podne plivalo na Zemunskom keju u Beogradu. Deonicu dugu 33 metra, koja simbolizuje Isusove godine, prvi je preplivao Ivan Petkovski.

“Očekivao sam, ciljao sam to, javio sam tati da idem, nagovorili su me drugari. Bilo je hladno, ali sve u svemu fenomenalno”, kaže Petkovski kome je ovo prvi put da se takmiči.

Ističe da krst posvećuje svojoj porodici i prijateljima iz Boleča.

U Zemunu je plivalo oko 500 takmičara, a među njima je bilo i devet devojaka. Najbrža među devojkama bila je Zorica Anastasijević.

Bogojavljansko plivanje za Časni krst održano je i na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković.

Опис фотографије није доступан.U plivanju za Časni krst, u vodi temperature pet stepena Celzijusa, učestvovala su 44 plivača, a pored građana, takmičili su se i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Vojne akademije i SVIBOR-a. U takmičenju je učestvovala i jedna žena, Ksenija Jovanović.

Pobednik je dobio prelazni plašt i Časni krst u trajno vlasništvo. Pre plivanja za Časni krst, u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je sveta Bogojavljenska liturgija, a potom je organizovana svečana Bogojavljenska litija, na čijem čelu su pripadnici Žandarmerije nosili Jerusalimski krst.

Za časni krst se plivalo i na Vlasinskom jezeru na 1.200 metara nadmorske. Osamnaestogodišnji Jovan Kecović je prvi, od 186 plivača, stigao do ledenog krsnog odličja u Zapadnoj Moravi u Čačku.

“Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno”, rekao je Jovan.

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a hladnom Moravom zaplivalo je rame uz rame sa momcima i osam devojaka.

“Uspeli smo, zahvaljujući našim kulturnim delatnicima da ovu manifestaciju zaštitimo kao kulturnu baštinu koja je vaoma značajna za sve nas. Naravno 20 godina zaredom, posle skoro 70 godina pauze. Naša Morava je ovoga puta reka Jordan, duhovo izvorište za sve Čačane i sve verujuće ljude”, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je čestitao Jovanu i odvažnim devojkama koje su danas plivale za Časni krst.

Dvadesetrogodišnji student Vasilije Janić prvi je doplivao do Časnog krsta za koji je ove godine na Đetinji u Užicu plivalo rekordnih 110 učesnika.

“Jako je lep osećaj, prvi put sam učestvovao 2017. godine. Smatram da je ovo jedna od naših, iz duhovnog aspekta gledano, obaveza da ispoštujemo, da saosećamo sa Isusom Hristom“, rekao je Janić.

Bogojavljensko plivanje na Vodicama

U Bogojavljenskom plivanju učestvovalo je i 15 užičkih policajaca.

Svi učesnici ovogodišnje 14. manifestacije dobili su ikonu, a pobedniku je pripao i zlatnik.

“Ovde nas je okupio veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, ali i tradicija koju negujemo već 14 godina sa željom da ostanemo ujedinjeni u veri. Svi ste pobednici i svima želim blagostanje, dobro zdravlje i sreću. Sigurna sam da nas vera i uspeh u narednom periodu čekaju zahvaljujući tome što ćemo ostati na pravom putu, putu vere i hrabrosti“, poručila je učesnicima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Plivanju je prethodila litija od Crkve Svetog Marka do Gradske plaže.

U hladnu Savu kod Šapca ušlo je više od 60 učesnika. Prva do krsta stigla je Svjetlana Isajlović iz Belotića u Mačvi, jedina žena koja je danas plivala u tom gradu.

“Prvi put plivam, uvek mi je bila želja da plivam. Bila sam trudna prvi put, drugi put, i sad sam napokon mogla da plivam, želja mi se ostvarila”, kaže Isajlovićeva.

Dodaje da je Sava mnogo hladna, ali da je ponosna na sebe što je izdržala i da su je iz publike bodrili suprug i sin.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje – praznik ustanovljen u spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst.

Plivanje za Bogojavljenski krst, na inicijativu Narodnog muzeja u Čačku, upisano je u nacionalni registar “živog nasleđa” Srbije.

Jovan Kecović. Čačak, plivanje za časni krstŠirom Republike Srpske održano je bogojavljensko plivanje za Časni krst, kojem su prethodile svete liturgije i litije do rijeka.U Banjaluci je organizovano bogojavljensko plivanje, ovogodšnji pobjednik je Nikola Ćosić, a Časni krst je predao Slobodanu Kesiću koji je slabovid i treba da ide na operaciju u Rusiju.

U hladnom Vrbasu ove godine je za časni krst plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja. Titutlu viteza časnog krsta na bogovjavljenskom plivanju u Brčkom ove godine ponio je tridesetosmogodišnji Srđan Pavlović iz tog grada.

Milica Đurić Nikolić iz Kosovske Mitrovice pobjednik je ovogodišnjeg plivanja koje je danas održano na rijeci Drini ispod višegradske ćuprije.

Na Malom jezeru Balkana kod Mrkonjić Grada, po snijegu i hladnoći, uz prisustvo velikog broja građana održano je bogojavljensko plivanje za Časni krst,a do krsta je prvi doplivao Momčilo Koprivica iz Sokoca.

Njegoš Ćirković i Đorđe Stanišić istovremeno su dotakli Časni krst u današnjem bogojavljenskom plivanju u akumulacionom jezeru Perućac na Drini, nedaleko od manastira Karno u srebreničkoj opštini.

Za Časni krst na rijekama Ćehotini u Foči i na Bistrici u Miljevini plivalo je 60 odvažnih plivača, a prvi su do krsta doplivali Danilo Kovačević i Mladen Golubović.

Na rijeci Prači u paljanskom naselju Nikolići do Časnog krsta prvi je doplivao Miladin Vuković, a za nagradu je dobio Sveto pismo.

Фото: РТРС

U Trebinju se nakon litije plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao petnaestogodišnji Matija Runjevac.
Zlata Stanojević iz Glavičica kod Bijeljine, u džentlmenskom bogojavljenskom plivanju na Drini kod Bratunca prva je doplivala do Časnog krsta u konkurenciji 25 muškaraca.

Dvadesetjednogodišnji Ratko Lazić iz Broda prvi je doplivao u Brodu na rijeci Savi.

Marjana Todorović i Aleksandra Josipović zajedno su doplivale do Časnog krsta na jezeru Busija u opštini Lopare.

На слици може бити: 10 особа и скијашка стаза

Četrnaestogodišnji Uroš Mimić sa Pala prvi je među četrdesetak učesnika doplivao u rijeci Bioštica, u mjestu Knežina kod Sokoca.

Goran Dubovina ove godine prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Željeznici u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *