Српска деца показала шта знају

Савез Срба у Аустрији организовао је 23. новембра 42. по реду „Дечји квиз знања“ и 17. „Ревију културе српске деце“ у Аустрији. Била је то још једна прилика да српска деца из читаве Аустрије покажу резултате у области културе и уметности, а пре свега на плану неговања српске културе, језика и традиције.

Ова манифестација се одржава у организацији Савеза Срба у Аустрији, а сваке године у некој другој аустријској покрајини. Овогодишњи домаћин био је Културно уметничко друштво „Острог“ из Линца, а манифестација је одржана у  Неухофену, у Горњој Аустрији.

Овом приликом деца су имала прилику да учествују и покажу умеће у бројним дисциплинама: Квиз знања; сликарство и вајарство; рецитација; имитација или скеч; музика (инструменталисти и певање) и фолклор.

Након обраћања домаћина Славољуба Драгојевића, председника КУД-а „Острог“, присутнима су се обратили и конзул Никола Марковић који је пренео поздраве Амбасаде Републике Србије, као и председник Савеза Срба у Аустрији, Дарко Јуришић.

Иако су многи били мишљења да децу овога узраста не треба оцењивати и да су сви учесници већ победили  јер су успели да дођу на ову манифестацију, жири на челу са господином Миланом Гламочанином,  наградио је Златним плакетама следећа друштва: Културни Цетар „Стеван Мокрањац“ из Беча (94 поена), Културно спортско друштво „Бамби“ Беч  (90 поена)
и СК „Никола Тесла“ из Линца (89 поена).

Сребрним плакетама окитили су се СКУД „Завичајно коло – Салзбург“ (88,5), Културно-спортска Заједница Срба из Салзбурга (88), КУД  „Кнез Лазар“ из Гмундена (87,5)  и КУД „Острог“ из Линца (87,5),  док су Бронзане плакете  добили КУД Семберија и Мајевица – Пресбаум (87), КУД Опанак – Салзбург (85,5) и Културно уметничко друштво „Бранко Радичевић“ из Беча (81).

За рецитације су награђени су Кристина Ћосић – КУД Завичајно коло, Андрија Трифуновић – КУД „Кнез Лазар“ и Уна Шурлан – СК „Никола Тесла“. За глуму су награђени КУД „Стеван Синђелић“,  Културно-спортска заједница Срба (КСЗС) и КУД „Кнез Лазар“. За музику је награђен Зоран Марковић – КУД Опанак.

Извор: Дијаспора.тв

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *