Филм о коридору живота Републике Српске

Документарно-играни филм “Коридор 92” о једној од најзначајнијих битака Војске Републике Српске у рату у БиХ, аутора Слађане Зарић, премијерно приказан на Радио-телевизији Републике Српске (Р ТРС-у,  и као и ранија њена остварења, изазвао буру емоција.

Дугоочекивани филм о сјајној војној операцији примљен је са симпатијама, мада има и оних који замерају зашто је неким кључним јединицама ВРС дата мала минутажа, а неки команданти попут Вељка Миланковића и пилота Вељка Лека нису ни поменути. Али, све у свему филм је побрао бројне симпатије, и срушио је све рекорде у гледаности.

Опис није доступан.
Пуковник Новица Симић, командант ТГ-1 улази у ослобођену Модричу

Очигледно је да је ауторка „Ратних прича са Кошара“, поново погодила праву тему и многим знатижељницима омогућила да уместо холивудских лажи виде голу истину о једном покољењу које је прсима у љето 1992. године пробијало пут живота кроз Посавину, у циљу опстанка српског народа у западном делу Републике Српске.

„Коридор 92“ ће премијерно бити приказан 20. јануара на Радио-телевизији Србије, у 21 час. Овај филм бави се хронологијом најзначајније битке Војске Републике Српске, и базиран је на свједочењу 50 учесника борби, углавном старешина операције. На основу њихових прича реконструисани су догађаји који су утицали на крајњи исход борбе у Посавини – спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобођење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемесечне борбе на Ободном каналу, и коначно ослобођење Брода.

Опис није доступан.

Филм се бави и страдањима становништва у хрватским логорима на простору Посавине у периоду прије почетка војне акције ВРС март-јун 1992. године, кроз које је прошло око 2.800 Срба, међу којима и 106 дјеце. За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуђено 19 припадника Хрватског већа одбране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.

Због недостатака кисоника, до којег је дошло пресецањем путне комуникације према Београду, у бањалучком породилишту током маја и јуна умрло је 12 беба. Операција “Коридор је за становништво обе Крајине значила живот. Њоме је омогућено поново успостављање снадбевања храном, струјом, погонском енергијом, и лековима.

Опис није доступан.

Филм хронолошки прати догађаје од 3. марта, када су снаге регуларне Хрватске војске уз припаднике ХВО ушле на простор БиХ и у даљем напредовању пресјекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године када је ослобођен Брод и када су остварени циљеви операције.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је учествобао у реализацији овог пројекта, током операције “Коридор” погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине, од 40.000 колико их је укупно учествовало. Према хрватским подацима, страдао је 1.261 војник Хрватске војске и ХВО-а.

Опис није доступан.

Насловна фотографија: Припадник елитне јединице „Вукови са Вучијака“ поздравља тенковску посаду/фотографије: Ранко Ћуковић 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *