У Норвешкој од вакцине умрле 23 особе

У Норвешкој преминуло је 23 особе након примања вакцине америчке копмпаније „Фајзер“ и немачког стартапа „Бионтек“, саопштила је норвешка Агенција за лекове.

Како се наводи у извештају норвешке Агенције, сви смртни случајеви забележени су код особа које сустарије од 80 година и са слабијим имунитетом.

„Ти случаји не треба да изазивају узбуну, јасно је да вакцина има незнатни фактор ризика уз неколико изузетака, када је реч о пацијентима старијег узраста са слабијим имунитетом“, изјавио је представник норвешке Агенције Стајнар Мадсен, преноси телевизија „НРК“.

Како би се убудуће избегли ови инциденти, Институт здравља Норвешке изменио је препоруке за вакцинацију пацијената старијег узраста који су уједно и хронични болесници.

У новим упутствима се наводи да контраиндикације вакцине могу да проузрокују озбиљне последице пре свега код људи старијег узраста.

Подсетимо, вакцинација од вируса корона у Норвешкој почела је 27. децембра, а први пацијенти који су добили вакцину „Фајзера“ и „Бионтека“ били су корисници домова за старе. До сада је у Норвешкој вакцинисано 25.000 људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *