Скуп о Тесли – икони српског расејања

У организацији Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије сутра, 16. јануара, одржаће се онлајн годишња конференција посвећена Николи Тесли. Скуп, који се традиционално организује сваке године, ће почети у 12 часова по америчком односно 18 по средњеевропском времену, а отвориће га оснивач и председник Фондације Никола Лончар. 

Никола Лончар, оснивач и председник Теслине фондације

„Тесла је икона дијаспоре – лакше је окупити наше младе људе, али и странце на Тесла сусретима него на било ком другом догађају, јер његова ‘магија’ не престаје ни данас, скоро осам деценија од када је напустио овај свет“, изјавио је Лончар, који жали што се учесници због пандемије корона вируса неће окупити као и до сада у хотелу Њујоркер у Њујорку у коме је Тесла провео последњу деценију свога живота.

На конференцији ће бити представљен пилот пројекат „Оснивање Теслиних клубова“, који је у Србији Фондација покренула у сарадњи са основном школом „Драгомир Марковић“ из Крушевца и „Бранислав Петровић“ из Слатине код Чачка. Програмом је предвиђено и укључење веома познатих и цењених попут Герија Питерсона, инжењера, научника и публицисте, власника „Твенти фрст сенчри букса“, који је у оквиру своје издавачке куће издао највише књига посвећених Николи Тесли. Најављено је и учешће Марка Ј. Сеифера, књижевника и историчара који је први урадио докторску дисертацију на тему Николе Тесле, као и браћу Корум који су свој живот посветили наставку рада на Теслиним патентима.

Никола Лончар указује и да се увелико ради на програму увођења предмета о Тесли у школе Америке и нада се да ће у томе успети јер Америка нема централизован систем образовања. Млади и талентовани људи широм света такође су у центру пажње Теслине фондације, а намера је и боље повезивање и спајање Срба у матици и расејању.

„Тесла је важна спона како између матице и дијаспоре, тако и за повезивање са другим народима, као и појединцима који имају реалну слику и знају истину о Србима и страдањима нашег народа кроз векове“, наглашава Лончар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *