Филм о херојиима-спасиоцима америчких пилота

После три године опсежних припрема, у суботу 22. маја, у извршној продукцији Цонтраст Студиос-а, а у сарадњи са Телекомом Србија и Радио-телевизијом Србије, у селу Неменикуће на обронцима Космаја, почело је снимање играног филма „Хероји Халијарда“ и ТВ серије „Ваздушни мост“, према сценарију и у режији Радоша Бајића.

У средишту играног филма „Хероји Халијарда“ је ратна драма, прича која је инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом по кодном имену „Операција Халијард“. У овој акцији, у лето 1944, предвођен Југословенском војском у отаџбини, под командом ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, са импровизованог аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора, српски народ је, уз велике жртве и одрицања, од сигурне смрти спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

Прича о „Халијарду“ заправо је апотеоза херојству, пријатељству, доброчинству, племенитости и патриотизму.

Баш као и филм „Хероји Халијарда“ и ТВ серија од шест једносатних епизода, „Ваздушни мост“, за свој централни мотив има причу о трагици једног времена, о херојству и безнађу, о породици, љубави и странпутицама, о жудњи за слободом, о поделама и расколима – о наметнутој будућности која је вољом моћних и великих отета српском народу.

„На сценарију сам радио више од три године. Огромну помоћ су ми пружили и дали немерљив креативни допринос косценаристи, велики драмски писац Душан Ковачевић и млади и изузетно талентовани драматург Страхиња Маџаревић. Трудићемо се да оживимо драматично време у лето 1944. године у Србији, када се српски народ нашао пред једним од највећих искушења у својој историји“, рекао је аутор пројекта Радош Бајић.

У филму и ТВ серији о операцији „Халијард“ наступиће више од стотину глумаца, међу којима ће главне и велике улоге играти Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ђурица, Исидора Минић, Јово Максић, Иван Вучковић, Ненад Хераковић, Драган Петровић Пеле, Лјиљана Благојевић, Лјиљана Стјепановић, Радоје Чупић, Слободан Бода Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић, Ђорђе Марковић, Бранко Јанковић, Небојша Кундачина, као и велики број талентованих младих глумаца: Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић, Михаило Перишић, Огњен Никола Радуловић и други.

Поред уметника из Србије и региона, глумачку поставу ће сачињавати значајан број страних глумаца са енглеског говорног подручја међу којима: Стивен Мур, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Јадран Малкович, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке и многи други.

Играни филм „Хероји Халијарда“ реализује се уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске владе АП Војводина.
Снимање филма и ТВ серије одвијаће се у две фазе – током 2021. године на Космају и планини Рудник, а 2022. у Прањанима и на локалитетима Сувобора и Равне Горе.

Премијера филма планирана је за пролеће 2023. године, док ће приказивање ТВ серије бити на јесен исте године на програмима Радио-телевизије Србије и канала Суперстар ТВ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *