Дан сећања на Јадовно 1941. године

Данас је у Хрватској обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941, односно 80 година од страдања 38,000 православних Срба у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић-Јадовно-Паг.Комеморацију је, 12 годину заредом, организовало Удружење потомака и поштовалаца жртава логора смрти Независне Државе Хрватске (НДХ), Госпић-Јадовно-Паг 1941 године, са благословом Његове Светости Патријарха Порфирија Српског и Његове Еминенције Епископа Герасима Горњег Карловачког.

У храму Св. Св. Св. мученика Јадовничког одржан парастос Св. Петар и Павле на подручју Меморијалног центра ′′Никола Тесла′′ у Смиљану.

Поред те цркве налази се масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба Смиљана и околине убијених током Другог светског рата, а поред које је подигнут Часни крст 2018. године.

Након тога одржан је парастос на парастосу код Шаранске јаме на Велебиту, а недалеко од села Ступачиново, постављен је освештани Часни крст поред јаме Бадањ, потврдио је председник ′′ Јадовно 1941 ′′ Удружење Београд, Момчило Мирић.

У складу са антиепидемијским мјерама у Хрватској, скупу је присуствовао мали број потомака и поштовалаца жртава са подручја Српске, Србије и региона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *