Јавне изнуде лажних заштитиника животиња

Како  је створен цео покрет савремених хајдука и изнуђивача који под изговором заштите права животиња дебело крше људска права

Пише: Адвокат Предраг Савић

У последњих неколико година у Србији, и њеном  окружењу, појавио се нови тип савремених хајдука, кабадахија, изнуђивача и разбојника који под плаштим  заштите и бриге о животињама некажњено врађају, шикинариају, физички и на све друге начине угрожавају грађане, људске слободе и права.

Ова опака работа често  се одиграва пред очима мноштва „виртуелних“ сведока који преко друштвених мрежа прате акције наводних заштитника животиња, који своју љубав често наплаћују у зависности успешности својих акција!  Пратиоци на друштвеним  мрежама обично уживају у „Савременом линчу“, мада је често брутално гажење права  и слобода и то  не само припадника маргиналних груга и припадника националних мањина већ и многих других,  често и угледних и успешних грађана!

Све почиње са типовањем васника животиња! Припаднике маргиналних груга и манјинаца који одгајају животиње у неусловима је лако наћи. Често такви власници животиња и сами живе у картонским  и других  нехијенским насељима, у недопустиво тешким готов нестварним условима. Доказивати снагу и силу над таквим људима са циљем да се из иностранства  добију  паре од неке фондације која се бави заштитом животиња или  ради чистог саморекламерства је постала уобичајена ствар!

Има, међутим, ситуација где су на удару налези озбиљни домаћини који имају фарме, домаћинства  и одгајивачнице. Савреми изнуђивачи се обично запосле и ангажују на таквим фармама. Прво сниме ситуацију  и увере се  да домаћин има добре  приходе или довољно новаца. И ма коилко фарма и домаћинство били добро органозовани  и покривени ветеринсрским услугама, угинућа младих пилића, јарића и других  животиња су неминовност!  Савремене  харачлије обавезно  фотографишу када дође до таквих нежељених ситуација, попут јарења мртвог  јарета или везивања радног пса на ланац!

Онда  на сцену ступају њихови сарадници који се баве друштвеним мрежама и започињу бесомучну клеветничку и изнуђивачку  кампању. Објављују фотке мртвих или везаних животиња, шаљу мејлове и друге елекртонске поруке пријатељима и пословним партнерима власника на којог су се намерачили. Увреде, клевете, претње и друге спинованне информације се умножавају геометријском прогресијом. Нарочито су  на мети власници фарми и домаћинстава, који имају имања у Србији, али и  приходе  из дијаспоре.

На крају се почиње и са личним увреда и тврдњама, лажима о сексусалним опредељењима, личним својствима и вређањем чланова фамилиеје. Несретник на кога се накаче овакви савремени хајдуци на крају пристаје на уцену плаћа извесну своту или предаје изнуђивачима неку од животиња коју је наводне малтртериао. И мисли  да је ту крај његовим мукама.  После извесног времена, акција се понавља уз  претње да ће још горе проћи ако се некоме буду жалили!

О својим успешним акцијама савремни разбојниц и хајдуци наводни љубитељи животиња  путем видео  клипова и друштвених  мрежа обавештавају јавност. То им је уједно и основ да од разних организација и фондација из иностранства које се баве екологијом и заштитом права животиња добијају награду кроз донације!

Ови савремени хајдуци крију се обично иза норми из  статута својих  невладиних организација и овлашћења која су им наводни дали моћни донатори и заштници ( који по свему судећи немају појма шта се збива на теруни и стварности). Потписи три грађанина на Статуту и решење  из АПР о оснивању невладине органиазције не могу бити покриће и основ  за кршење осталих законских норми и нарочито за чињење кривичних дела!

У питању је озбиљан криминал који угоражава права и слободе других  људи, који руши темеље правне државеи  правне сигурности! О ружној слици која одлази у свет да не и говоримо!

Зашто ћуте полиција и тужилаштва ?

Правилна примена Кривичног законика подразумева, најпре, прикупљање, а потом и оцену нужних и неопходних доказа датог кривичноправног догађаја, а такав случај је и код утврђивања да ли је у датој животној ситуацији учинилац извршио кривично дело изнуде из члана 214. КЗ. У биће  поменутог кривичног дела готово  се идеално уклапају  горе описане ситуације. Наравно савремени хајдуци не ретко чине и друга кривична дела против имвине, али и правне сигурности. Они преузимају правду у своје руке и ни од чека не презаују.

Наведено кривично дело има основни облик и четири тежа облика. Основни облик, предвиђен у члану 214. ст. 1.  чланна 214. КЗ, гласи: „Ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист силом или претњом принуди другог да нешто учини или не учини на штету своје или туђе имовине, казниће се од једне до осам годинаˮ.

Први, тежи облик предвиђен је у члану 214. ст. 2. КЗ и гласи: „Ако је делом из ст. 1. овог члана прибављена имовинска корист у износу који прелази четиристо педесет хиљада динара, казниће се од две до десет годинаˮ. Други, тежи облик предвиђен је у члану 214. ст. 3. КЗ и гласи: „Ако је делом из ст. 1. овог члана прибављена имовинска корист у износу који прелази милион и петсто хиљада динара, казниће се  од три до 12 годинаˮ. Трећи, тежи облик предвиђен је у члану 214. ст. 4. КЗи гласи: „Ко се бави вршењем дела из ст. 1–3. овог члана или је дело извршено од стране групе, казниће се…ˮ Четврти, тежи облик предвиђен је у члану 214. ст. 5. КЗ и гласи: „Ако је дело из ст. 1–3. овог члана извршено од стране организоване криминалне групе, учинилац ће се казнити од пет до 15 година…ˮ.

Савремени пирати о својим изнудама „доказе“ остављају немилице  на друштвеним  мрежама. Очигледно се не плаће запрећених  казни. У колико дође  по злостављања животиња једино и легално је обавестити надлежне државне органе, а преузимати правду своје руке је незаконито и кажњиво! На потезу су тужилаштва и  полиција који морају  доказати да оштећени  грађани могу добити адекватну заштиту ако  пријаве криминалцењ, који  под изговором заштите права животиња немилице газе људска права.

 

*Повод за ову причу је силеџијско понашање припадника покрета „Левијатан“, који су напали у дорћолском насељу у Београду ромску децу и отели им псе о чему је опширану причу донео портал Нова.рс. Ттекст можете прочитати и преузети овде.

Насловна фотографија: Ромска деца са псима који су им отели разбојници (фото: Горан Срданов/Нова.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *