Jelena najbolja matematičarka sveta

Tiha voda breg roni! Svako ko upozna osamnaestogodišnju Jelenu Ivančić primetiće njenu skromnost. Ova učenica Matematičke gimnazije je višestruki šampion na evropskim i svetskim takmičenjima iz matematike.

Osvojila je „Mirzakhani“ nagradu na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi 2019. godine za najbolju matematičarku sveta u takmičarskoj matematici, a već treću godinu za redom dobija zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke.

Jelena IvančićJelenini izuzetni rezultati doneli su joj još jedno priznanje – titulu mladog heroja Srbije i prvo mesto na konkursu „Youth Heroes“!

-Ovog leta sam osvojila zlatnu medalju na Međunarodnoj matematickoj olimpijadi, koja je najprestiznije takmičenje za srednjoškolce iz matematike. Takmičilo se oko 110 zemalja širom sveta, a skoro svaka je imala tim od po 6 učenika. Takođe, isto ove godine, na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke sam bila prva sa maksimalnim brojem bodova.

Jelena od 2017. godine dobija stipendiju za izuzetno nadarene učenike i student, od kada i ostvaruje velike uspehe na matematičkim takmičenjima. Oko njenog vrata bila je bronzana, a potom i srebrna medalja na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi. Titulu najbolje matematičatke Evrope zavredila je u 2018. i 2019. godini.

-Najveći izazov mi je vreme iskreno. Treba stići sve: školu, spremanje engleskog, druženje i da se bavim onim što me zapravo zanima, matematikom. Vrlo mi je drago što sam izabrana za dobitnicu „Youth Heroes“ nagrade i što postoje priznanja poput ovih, koja stavljaju postignuća mladih u prvi plan“, kaže Jelena Ivančić, koja je pobednica kategorije nauka i obrazovanje među srednjoškolcima.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *