Zašto rode, Dučiću!

U Srbiji, ali i dijaspori ne prestaju reakcije na dolazak američkog oficira pukovnika Nika Dučića na čelo baze Bondstil kod Uroševca na Kosovu.  Ocene se kreću od osuda što “naše gore list”, a Dučić je poreklom iz Hercegovine, dolazi u srpsku pokrajinu kao predvodnik okupacionih snaga, do nešto umerenijh stavova da je on samo vojnik, da nema izbora i da samo izvršava naređewa države u kojoj je rodjen, koja ga je školovala i poverenje mu ukazala.

Portal “Tamo daleko” dao je pre nekoliko dana priču o poreklu Nika Dučića u kojoj prenosi i pisanje drugih medija prema kojima je izjavio da je ponosan na svoje hercegovačke i srpske korene. Novinari, posebno iz Beograda, pokušali su da dodju do novog komandanta Američkog kontingenta Kfora na Kosovu  i to je izgleda za sada jedino uspelo novinaru “Politike”.

-Dolazak na Kosovo za mene je privilegija. Osećam dug zahvalnosti prema svojim precima koji su emigrirali u SAD početkom prošlog veka kako bi izbegli probleme u to vreme, a ako u sledećih devet meseci mogu da vratim taj dug, učiniću to održavanjem mira i sigurnosti – rekao je Dučić.

A onda je vojničkim rečnikom dodao da će mu biti cilj da ojača kosovske sigurnosne snage i policijske organizacije.

– One jačaju i sada se vidi bolje uključivanje manjina. Čvrsto verujem da će osećaj sigurnosti rasti na svim područjima Kosova, gde će moći bezbedno da se živi – istakao je Dučić.

U očima Srba, ako je suditi po većini komentarima na društvenim mrežama, ovom izjavom nije se proslavio. Jer, tumači se, jačanje kosovskih snaga ide u prilog tvrdnjama i u pravcu o formiranju kosovske vojske na temeqima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova. Tako nešto, ubeđeni su, čoveku koji se ponosi srpskim korenima, nije trebalo. Zašto, rode Dučiću, moglo se pročitati u jednom od tih komentara. Oni umereniji u tome ne vide ništa posebno što se ne očekuje od američkog oficira, kome je stalo do napredovanja i uspešne karijere.

Novinaru ”Politike” Dučić se pohvalio kako je uspostavio dobre odnose sa kolegama na Kosovu i Srbiji.

–Sarađujemo sa kosovskom policijom, rešavamo neke stvari i sa kosovskim bezbednosnim snagama, ali naše zajedničke patrole pre svega su sa kosovskom graničnom policijom i srpskim oružanim snagama. Da napomenem da je misija Kforaa u širem smislu podrška miru i sigurnosti, kao i obezbeđenje slobode kretanja širom Kosova – rekao je pukovnik.

Na pitanje kako se oseća kao prvi američki komandant na Kosovu srpskog porekla, kaže:

– Znam da bolje razumem složenost Kosova na osnovu priča koje su bile deo mog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja vesti, pa samim tim i veće svesti o etničkim i političkim osetljivostima. Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čini mi se neverovatnim. Gde god izađete iz kampa Bondstil naići ćete na tragove istorije na Kosovu.

Na kraju kratkog intervjua za beogradski dnevnik Dučić je imao i poruku za Srbe koji nameravaju da se vrate na svoja ognjišta na Kosovu.

-Moja poruka onima koji žele da se vrate jeste da to treba da pokušaju, i da im se vrati imovina. Nažalost, postoje i prepreke koje se moraju prevazići i znamo koje su to. Znam da je u nekim slučajevima vrlo traumatično vratiti se i to je lična odluka sa kojom se moraju večno boriti. Ipak, nadam se da će pokušati. Moja i misija Kfora jeste da obezbedimo sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate – rekao je Nik Dučić.

Bilo kako bilo ovom čoveku dodeljuje se uloga savremenog janjičara, koji teško da će iza sebe narednih devet meseci, koliko će biti na čelu Bondstila, ostaviti neki most, poput na Drini ćuprije, koju je u amanet ostavio Mehmed paša Sokolović.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *